Байдън в интервю за АП: Рецесията не е неизбежна

2337
Байдън в интервю за АП: Рецесията не е неизбежна
Снимка: Getty images

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви пред Асошиейтед прес, че американският народ е „наистина потиснат" след бурните две години с пандемията от коронавирус, нестабилността на икономиката и сега с нарастващите цени на бензина, които засягат семейните бюджети.

Той каза още, че "рецесията не е неизбежна" и се възмути от твърденията на депутатите републиканци, че миналогодишният план за помощ заради COVID-19 е изцяло виновен за достигането на 40-годишен връх на инфлацията, като нарече този аргумент "абсурден".

Байдън обяви нов пакет военна помощ за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви нов пакет оръжия и боеприпаси за Украйна, след като в разговор с президента Володимир Зеленски потв...

Що се отнася до цялостната нагласа на американците, Байдън каза: "Хората наистина са потиснати. Нуждата от психично здраве в Америка се е увеличила неимоверно, защото хората са видели всичко преобърнато. Всичко, на което са разчитали, е било преобърнато. Но по-голямата част от това е следствие от случилото се, от това, което се случи като следствие от кризата с COVID-19“.

В 30-минутно интервю за АП в Овалния кабинет Байдън се спря на предупрежденията на икономисти, че Съединените щати може да се насочат към рецесия.

„Първо, това не е неизбежно. Второ, ние сме в по-силна позиция от всяка друга нация в света да преодолеем тази инфлация", каза той. Президентът заяви, че вижда основания за оптимизъм в нивото на безработица от 3,6% и относителната сила на Америка в света.

"Бъдете уверени, защото аз съм убеден, че сме в по-добра позиция от всяка друга страна в света да владеем втората четвъртина на 21 век. Това не е хипербола, а факт", каза Байдън. 

Запитан защо е наредил финансовите санкции срещу Москва, които навредиха на състоянието на пазарите на храни и енергия в световен мащаб, Байдън заяви, че е направил изчисленията си като главнокомандващ, а не като политик, който мисли за изборите.

Байдън: Зеленски не искаше да чуе за предупрежденията ни за руската инвазия

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че украинският президент Володимир Зеленски "не е искал да чуе" предупрежденията на САЩ преди нахл...

„Аз съм президентът на Съединените щати. Това е най-доброто за страната. Не се шегувам. И така, какво се случва? Какво ще се случи, ако най-голямата сила в НАТО, организационната структура, която ние създадохме, стои настрана на фона на руската агресия?", попита той.

Байдън се спря на възможността за хаос в Европа, ако една необезпокоявана Русия продължи да се придвижва все по-навътре в континента, Китай би бил окуражен да превземе Тайван, а Северна Корея да стане още по-агресивна в амбициите си за ядрено оръжие.

Президентът на САЩ поднови твърдението си, че големите петролни компании са се възползвали от по-високите цени, без да увеличават производството си толкова, колкото би трябвало. Той заяви, че компаниите трябва да мислят за света в краткосрочен план, а не само за своите инвеститори.

„Не възнаграждавайте само себе си“, каза той, пише БТА.

Потребителските цени скочиха с 8,6 % през последната година, което е най-рязкото покачване от повече от 40 години насам.

Какво е рецесия?

Все по-често икономистите споменават термина рецесия. Той се прилага в контекста както на световната икономика, така и когато говорим з...

ОЩЕ: САЩ обяви най-голямото увеличение на лихвите от 1994 г. насам

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com