Балотаж на изборите за президент в Аржентина

1842
Балотаж на изборите за президент в Аржентина
Снимка: Pixabay

Управляващата коалиция в Аржентина разби очакванията за победа на десницата на президентските избори в неделя, подготвяйки почвата за поляризиран втори тур следващия месец между министъра на икономиката Серхио Маса и крайнодесния либертариански радикал Хавиер Милей.

ОЩЕ: В Аржентина: Ще сменят ли песото с долари заради бруталната инфлация?

Маса получи около 36% от гласовете, изпреварвайки Милей взел малко над 30%, докато консерваторката Патрисия Булрич изостана с 23,7% при преброени около 80% от гласовете - резултат, който се разминаваше с предизборните проучвания, предвиждащи победа на либертарианците.

В неделя аржентинците се стекоха към избирателните секции, за да гласуват в напрегнатите избори, в които аутсайдерът Милей привлече вниманието на фона на най-тежката икономическа криза в страната от две десетилетия насам и нарастващия гняв срещу традиционния елит.

Мнозина обвиниха Маса и управляващите перонисти за икономическата криза, които обаче отвърнаха, че техните мрежи за социална сигурност и субсидии са ключови за много затруднените аржентинци. Предизборната им акция показа как цените на билетите за влакове и автобуси могат да се повишат рязко, ако той загуби.

Успехът на Маса идва, въпреки че той не успя да обуздае инфлацията, която достига трицифрени стойности за първи път от 1991 г. насам. Той заяви, че ще намали бюджетния дефицит, ще запази песото и ще защити перонистката мрежа за социална сигурност.

За да спечели категорично в неделя, кандидатът трябваше да получи над 45% от гласовете или 40% и да води с 10 пункта.

Евентуален втори тур ще се проведе на 19 ноември.

ОЩЕ: Страх обзе жените в Аржентина: Кандидат за президент иска да забрани абортите

Тъй като тримата водещи кандидати предлагат коренно различни виждания, вотът вероятно ще разтърси финансовите пазари, ще определи нов политически и социален път за страната и ще повлияе на връзките ѝ с търговските партньори, включително Китай и Бразилия. Аржентина е основен износител на зърно и има огромни запаси от литий и шистов газ.

Изборните органи съобщиха, че избирателната активност е била около 74 %, което е повече от тази на предварителните избори през август, но е значително по-ниска от 81 % на последните президентски избори преди четири години.

Който и от триото да победи, ще трябва да се справи с икономика на животоподдържаща система - резервите на централната банка са празни, след голямата суша се очаква рецесия, а програмата с Международния валутен фонд (МВФ) на стойност 44 млрд. долара се разклаща.

Рецептата на Милей за шокова терапия включва обещания за доларизация на икономиката, закриване на централната банка, съкращаване на държавната администрация и приватизация на държавните предприятия. Той критикува Китай, подкрепя по-свободни закони за оръжията, противопоставя се на абортите и е антифеминист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com