Беглец или не? Обвиняем по Panama Papers не се яви на дело в САЩ, защото не може да напуска Панама

2200
Беглец или не? Обвиняем по Panama Papers не се яви на дело в САЩ, защото не може да напуска Панама
Снимка: Getty Images/Guliver

През последните седмици прокурорите на САЩ и защитниците, представляващи обвинените във финансови престъпления, по Панамските досиета (Panama Papers) , се видяха в чудо. Обвиняем в САЩ по досиетата, не може да се яви на делото, защото е обвиняем също и в Панама и е под строги гаранции.

Съдия Ричард М. Берман разпореди на прокурорите на САЩ да споделят хиляди документи с адвокати на защитата, включително подробности за парите и имуществото, за които се твърди, че са получени чрез измама.

ФБР разследва основателите на адвокатската кантора с Panama Papers

Основателите на офшорната адвокатска кантора "Mossack Fonseca", от която бяха разпространени Panama Papers, са разследвани от ФБР. В съ...

Рамзес Оуенс, бивш адвокат на Mossack Fonseca и един от четиримата мъже, обвинени в САЩ в резултат на разследването на Panama Papers, подаде правен меморандум в Ню Йорк, в който заяви, че прокурорите на Съединените щати са го побъркали. В документа той казва,чене е бяга от правосъдието. Противно на твърденията на прокурорите, Оуенс заявява, че иска да присъства на изслушванията в Ню Йорк, но е възпрепятстван да напусне Панама, където също е обект на разследване и е под строги гаранции.

Оуенс заявява, че отсъствието му от производство в Ню Йорк е „неволно“. Той е с пет обвинения за заговор за измама в САЩ и извършване на телени измами, укриване на данъци и пране на пари. 

Прокурорите обаче заявиха пред съдия Ричард М. Берман на 24 октомври, че въпреки твърденията му, „Оуенс не е предприел никакви смислени стъпки, за да се изправи срещу висящите обвинения в този окръг.“ 

Прокурорите заявиха, че продължават да гледат на Оуенс като на беглец, тъй като той не приема предложението на САЩ да се опита да постигне споразумение с Панама, което да позволи на Оуенс да пътува до Ню Йорк за наказателното дело. 

Нови едри риби се появиха в "Досиетата Панама"

Наследници на световноизвестния френски бижутер Пиер Картие се оказаха забъркани в придобилите планетарна известност „Досиета Пан...

По-рано обаче панамската страна отхвърли искането на Оуенс да пътува до Ню Йорк от 24 октомври до 6 ноември, за да присъства на насроченото изслушване в САЩ.

В Панама адвокатите на Рамзес Оуенс твърдят, че правата му на справедлив процес са били нарушени, когато прокурорите претърсвали мобилния му телефон.

В допълнение към обвиненията в САЩ, Оуенс е обвинен в множество престъпления в Панама, произтекли от разследването на Panama Papers.

В препис от 120 страници, публикуван през октомври, адвокатите на Оуенс разкритикуваха прокуратурата на Панама за изземване на 1704 документа и текст, видео, метаданни и изображения от телефона на Оуенс.

Panama Papers с нови разкрития срещу Меси

Нови разкрития на т.нар. "Панамските досиета" (Panama Papers) сочат, че укриването на доходи и данъци от известни личности продължава. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Доналд Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

САЩ: Изборите в Русия бяха "изключително недемократични"

След смъртта на милиардерка: Повдигнаха се въпроси за безопасността на Tesla

Стрелба във Флорида: Жертви, ранени и паника на плажа (ВИДЕО)

Температурен рекорд в Рио де Жанейро (ВИДЕО)

Тръмп: Путин "вероятно" е замесен в смъртта на Навални

Протест в Куба: Хората изнемогват (ВИДЕО)

Мъск: Противозачатъчните увеличават риска от самоубийство

HIMARS в Арктика: Сигнал за тревога в Русия за две военни учения на САЩ (ВИДЕО)

Първият чартърен полет с десетки граждани на САЩ, бягащи от Хаити, кацна в Маями

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com