Белия дом: Русия и Китай са сключили брак по сметка, а не по любов

2987
Белия дом: Русия и Китай са сключили брак по сметка, а не по любов
Снимка: Getty Images

Администрацията на американския президент Джо Байдън заяви, че следи визитата на китайския президент Си Дзинпин в Москва "много, много внимателно“. Висши служители в САЩ изразяват загриженост относно всякакви призиви за прекратяване на огъня в Украйна в този момент.

"Едно прекратяване на огъня, обявено точно сега, по същество само ще ратифицира завоеванието на Русия и ще даде на Путин повече време наистина да оборудва и преквалифицира (силите си – бел.ред.) и да възобнови операциите в избрано от него време и място", заяви Джон Кърби - координатор на Съвета за национална сигурност за стратегическите комуникации.

Малко преди пристигането на Си в Москва Киев настоя за изтегляне на руските войски от Украйна

Украйна настоява за изтегляне на руските сили от територията ѝ, заяви секретарят на Националния съвет по сигурност и отбрана на странат...

Той каза, че САЩ ще "отхвърлят" всякакви призиви за прекратяване на огъня, които могат да дойдат от срещата между Си и Путин.

Според Кърби отношенията между Русия и Китай са "брак по сметка, а не по любов". "Това са две страни, които нямат кой знае какво доверие помежду си, но намират обща кауза в отблъскването на Запада, в отблъскването на американското лидерство", каза той, цитиран от CNN.

Джон Кърби добави, че САЩ не са видели потвърждение за разговор между Си Дзинпин и президента на Украйна Володимир Зеленски, но насърчават подобна дискусия. По-рано през деня Financial Times писа, че след срещата с Путин китайският лидер може да проведе телефонен разговор с украинския си колега.

"Ако отидеш в Москва и седнете за три дни с президента Путин, за да разберете неговата гледна точка за войната, която той започна и която може да завърши днес, би трябвало да вдигнеш поне телефона, да поговориш с президента Зеленски и да разбереш украинската гледна точка тук", каза координаторът на Съвета за национална сигурност на САЩ.

Путин: Отворени сме за политическо и дипломатическо решение на украинската криза

"Ситуацията в Украйна може да бъде решена по политически и дипломатически път, Москва е готова за това". Това съобщи руският президент ...

Кърби омаловажи пътуването на Путин през уикенда до Мариупол, като отбеляза, че то е "далеч от фронтовата линия на бойните действия" в Украйна.

"Това беше удобен повод за него да отиде преди посещението на Си, за да покаже, че все още е главнокомандващ, че все още командва и че неговите военни все още имат окупирана територия в Украйна. Няма никакво съмнение, че той може да се убеди - или ние се надяваме, че ще се убеди - колко зле се справят неговите военни там, където действително се водят боеве", заяви Кърби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Тръмп отиде в съда за процеса "пари за мълчание"

Увеличават се случаите на заразени от урина на плъхове в Ню Йорк

Хиляди колумбийци протестираха срещу реформите на президента си (ВИДЕО)

Унищожение на руската армия само с 3% от военния бюджет на САЩ: Данни от американски сенатор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка