Бетономорие в Калифорния - реакцията на властите е убийствена за любителите на бетона

6645
Бетономорие в Калифорния - реакцията на властите е убийствена за любителите на бетона
Снимка: Getty Images/Guliver

Темата с бетона по Черноморието отново е на дневен ред, след серия от протести заради промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Припомняме, че по същество промените са такива, че се налагат сериозни глоби за разполагане на хавлии, плажни принадлежности на дюни, както и палатки и кемпери на необозначени специално за къмпинг места, но няма и ефективна защита за застрояване на най-важните според природозащитници дюни - т.нар. ембрионални, от които произлизат всички останали. Това създава предпоставки за свободно строителство върху такива дюни, но според депутата от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов, който беше един от основните двигатели за промяна на ЗУЧК, положението с този вид дюни било "заварено" и природозащитниците трябвало да се обърнат към МОСВ.

Промените в ЗУЧК обаче бяха блокирани от президента, но въпреки това една община прие нова наредба точно в духа на новия закон – тази в Царево. Тепърва ще стане ясно дали наредбата няма да падне в съда, защото цялата процедура по приемането ѝ наподобява много нещата, които се случиха по предишната наредба и които станаха мотив тя да бъде отменена точно от съда.

Радев: Наблюдаваме варварско наливане на бетон по плажната ивица

Бетонирането на плажната ивица далеч от погледа на институциите не е в обществен интерес. Волята на законодателя е да бъде изключително...

По отношение на наличието на бетона в красиви, обществени местности пример даде Калифорния. Репортаж на CNN там разказва за опит на популярната в цял свят верига "Риц-Карлтън" да си "присвои" част от обществен плаж – чрез знаци и уведомления на уж обществен паркинг, от който се стига до плажа, че достъпът не е свободно позволен. Шокиращото е, че хотелът е трябвало да се грижи за 25 паркоместа и те да си останат за свободно ползване, като това е условие изобщо заведението да отвори врати. Случаят датира още от 2001 година, а заради поведението на хотела са налагани по-скромни административни наказания през 2004, 2007 и 2011 година. Това обаче явно не помага – и реакцията на властите вече е изключително сурова.

Заради случващото се, Калифорнийската крайбрежна комисия налага на "Риц-Карлтън" глоба за милиони. Налага се хотелът да води преговори за смекчаване на санкцията, но въпреки това тя остава втората най-голяма в историята на САЩ за такова деяние – 1,6 млн. долара! Част от тези пари ще бъдат дадени на местна консервационна група, за да придобие земя точно на север от хотела. Групата ще използва земята за разширяване на обществения плаж и калифорнийската крайбрежна пътека. Освен това, хотелът е задължен да направи разяснителна кампания, че до плажа, който иска да обсеби, има свободен достъп. На всичкото отгоре хотелът ще трябва да извърши одит на пластмасите си за еднократна употреба, за да се ограничи въздействието върху околната среда на хотела.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Тръмп отиде в съда за процеса "пари за мълчание"

Увеличават се случаите на заразени от урина на плъхове в Ню Йорк

Хиляди колумбийци протестираха срещу реформите на президента си (ВИДЕО)

Унищожение на руската армия само с 3% от военния бюджет на САЩ: Данни от американски сенатор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка