Бил Гейтс: Богатите трябва да плащат повече данъци

1871
Бил Гейтс: Богатите трябва да плащат повече данъци
Снимка: Getty Images/Guliver

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс започна последното десетилетие със състояние, надхвърлящо 50 млрд. долара, както и с обещание да дари голяма част от богатството си за благотворителност. В края на десетилетието той наистина беше дал милиарди долари за борба с бедността и за подобряване на здравеопазването и образованието.

Но богатството му също така се е удвоило през този период в резултат на покачващите се фондови пазари и благоприятната данъчна политика, съобщава Bloomberg. Но това не попречи на втория най-богат човек в света да заяви, че иска неговите "колеги" милиардери да плащат много по-високи данъци, предава investor.bg.

20 години по-късно: Бил Гейтс отново има над 100 млрд. долара

Състоянието на основателя на компанията „Майкрософт“ Бил Гейтс надхвърли 100 милиарда долара. Това се случва за пръв път от...

"Американските депутати трябва да се погрижат за вратичките в законите, да повишат данъка върху недвижимите имоти и да увеличат данъка върху доходите от капитал, така че да се равнява на ставката на доходите от труд", пише Гейтс в последния си блог пост за годината. Той също така призова държавата и местните власти да направят данъците си „по-справедливи“ и отново подкрепи държавния данък върху доходите във Вашингтон, където живее.

„Аз бях непропорционално възнаграден за работата, която свърших, докато много други, които работят също толкова усърдно, се борят за това“, пише той. „Ето защо аз съм за данъчна система, в която, ако имате повече пари, плащате по-висок процент данъци. И мисля, че богатите трябва да плащат повече, отколкото в момента, включително Мелинда и аз", добави още Гейтс.

64-годишният американец има богатство с нетна стойност от 113,7 млрд. долара, според Bloomberg Billionaires Index, класация на 500-те най-богати хора в света. През 2010 г. Бил и Мелинда заедно с Уорън Бъфет дадоха обещание, известно като „Giving Pledge“, като помолиха други милиардери също да раздадат части от богатството си. По данни от месец май 204 души от 23 държави са се съгласили да участват. На събитие през ноември Гейтс изрази резерви относно данъка върху богатството, предложен от кандидатите за президент и вицепрезидент Елизабет Уорън и Бърни Сандърс. В своята блог публикация той заяви, че няма да заеме позиция относно различните предложения, които се обсъждат по време на кампанията.

„Но аз вярвам, че можем да направим нашата система по-справедлива, без да жертваме стимула за иновации“, каза той. „През 70-те години, когато Пол Алън и аз стартирахме Microsoft, пределните данъчни ставки бяха почти два пъти по-високи от днес. Това не навреди на стимула ни да създадем страхотна компания", добави още Гейтс.

6 неща, които Бил Гейтс има в дома си, а вие - не

Бил Гейтс беше надминат по богатство от изпълнителния директор на Amazon Джеф Безос, но все пак продължава да бъде сред най-заможните х...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка