Бизнесът с марихуана излиза по-силен от пандемията

10039
Бизнесът с марихуана излиза по-силен от пандемията
Снимка: iStock

Когато представителите на бизнеса с канабис се събраха в Лас Вегас през миналата седмица за най-голямото търговско изложение в тази индустрия, сякаш нещо се носеше във въздуха. Но това не беше миризмата на току-що запалена цигара с марихуана, а усещането, че всичко в този бизнес тепърва ще върви по мед и масло.

Въпреки глобалната пандемия, нарушената верига за доставки, нарастващата инфлация и продължаващата битка за легализация на марихуаната на федерално ниво в САЩ, тази индустрията процъфтява.

Продажбите на легален канабис в САЩ достигнаха 20 млрд. долара през 2020 година, като през тази година се очаква да бъде реализирана стока за 26 млрд. долара. Нещо повече – през 2025 година продажбите на марихуана и продукти на база растението ще достигнат 45.9 млрд. долара, сочи прогноза на Marijuana Business Daily, обявена по време на изложението, предава CNN.

Продажби за близо 46 млрд. долара биха направили бизнесът с канабис по-голям от този с крафт бира, казва Крис Уолш, изпълнителен директор и президент на Marijuana Business Daily.

По думите на Уолш, представените прогнози са по-скоро консервативни на фона на активността на този пазар.

Растежа на бизнеса с марихуана не е изненада за никого. Към днешна дата, мнозинството американци живее в щати, където под някаква форма канабисът е легален.

Над 2/3 от американските щати легализираха марихуаната за медицински цели, а 18 оттях дадоха зелена светлина на канабиса за развлекателни цели, сочат данните на National Conference of State Legislatures.

Индустрията узрява

Пандемията в САЩ даде допълнителен тласък на индустрията, тъй като хората разполагаха с налични пари в резултат на помощите, отпуснати от правителството, докато същевременно бяха принудени да си седят по домовете си без особен избор как точно да убиват времето. Това превърна търговските обекти за продажба на легален канабис в нещо като основен бизнес в някои щати. Индустрията, в която САЩ се конкурира с Казахстан

Много щати, включително Колорадо, отчетоха рекордни продажби през 2020 година.

Но последните 12 до 18 месеца показват, че потенциалът на този бизнес е доста по-голяма от еднократен COVID-19 тласък, коментира Уолш. Продажбите продължават да се засилват с рекордно темпо в САЩ и по-конкретно на развити пазари като Колорадо, Вашингтон и Орегон, казва той.

„Виждаме как се заражда следващата фаза от узряването на индустрията”, казва Уолш.

Магазин за легална марихуана в Колорадо;                                   Източник: iStock

Преди не много време, сделките за суми от порядъка на 250 млн. долара изглеждаха невъзможни в този бизнес. В наши дни, подобни трансакции вече се случват с лекота. Последният пример за това е компанията за електронна търговия Dutchie, която набра вложения за 350 млн. долара в рамките на последния си инвестиционен рунд.

Освен това индустрията демонстрира бързи темпове на разрастване и генериране на нови работни места, казва Карсън Хюмистън, изпълнителен директор и основател на Vangst, компания за набиране на персонал за целите на бизнеса с канабис.

Според нейни оценки, в тази индустрия в САЩ има 321 000 работни места на пълно работно време през 2020 година, което е ръст спрямо 2019 година, когато бройката е достигала 234 700 работни места, сочи доклад на Leafly and Whitney Economics.

„Огледайте се”, казва Хюмистън, посочвайки тълпите, събрали се на изложението в Лас Вегас.

„Хората искат да излязат от старомодните, умиращи индустрии и да навлязат в (бизнеса с) канабис. Това е. Сега е времето за навлизане, тъй като (индустрията) никога повече няма да бъде малка отново”, казва той.

Предизвикателства и несигурност

Македонското правителство обмисля легализиране на износа на марихуана

Правителството на Северна Македония одобри законопроект за контрол на наркотичните и психотропните вещества, който трябва да позволи из...

Въпреки оптимизма, младата индустрия продължава да е изправена пред предизвикателства и несигурност.

Така например Американската Агенция за контрол на храните и лекарствата все още не е обявила легална рамка за това как канабиноиди, като CBD, могат да бъдат включвани в търговски продукти. Калифорния, който е най-големият пазар за марихуана в САЩ, продължава да страда от черния пазар на канабис, който подкопава продажбите.

По високите етажи на властта, шепотът за федерална реформа и легализация на марихуаната, прерасна в шум. Но поради липса на консенсус сред законодателите и членовете на индустрията, промяната не е на хоризонта, казва Уолш.

Някои искат легализацията на федерално ниво да стане постепенно с малки стъпки, като предприемането на банкова и данъчна реформа. Други пък настояват за мащабна легализация, която с един замах да отвори перспективите пред целия пазар. Защо най-богатите хора в Китай се страхуват за парите си?

„Продължавам да се съмнявам, че ще станем свидетели на значителна реформа на федерално ниво през следващата година, като това включва и банкова реформа,”, казва Уолш, имайки предвид федералният закон в САЩ, който забранява на бизнесите с легална марихуана (и тези работещи с тях) да имат достъп до традиционните банкови услуги.

В Ню Йорк: Ваксинираш се и получаваш награда - цигара марихуана

Нюйоркчани, които са били ваксинирани срещу COVID-19, получиха безплатно цигара марихуана, пише БГНЕС, позовавайки се на АФП. Активисти...

Тъй като марихуаната се счита за субстанция, която все още седи в списък (Schedule I) редом със субстанции като хероин, LSD, метадон и др., някои финансови институции не искат да работят с индустрията. Това поставя този сектор в неприятна ситуация, отрязвайки достъпа до дребни бизнес заеми, застраховки и прочее.

Предприемачи, пълни с пари в брой, са изправени пред проблеми свързани със сигурността, като кражби, напададения и дори убийства, посочват искащите реформа.

Играта на изчакване не е нищо ново за тази индустрия. Въпреки, че бизнесът расте с внушителни темпове, законодателството по темата значително изостава.

По думите на Стивън Хоукинс, изпълнителен директор на US Cannabis Council и шеф на Marijuana Policy Project, това което се случва в бизнеса, ще направи необходимостта от реформа на федерално ниво неизбежна.

„Когато си стигнал до момент, в който половината страна е легализирала (канабиса) за употреба от пълнолетни, нещата изглеждат неизбежни. А това прави така, че тонът във Вашингтон започва да се променя”, добавя той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Тръмп отиде в съда за процеса "пари за мълчание"

Увеличават се случаите на заразени от урина на плъхове в Ню Йорк

Хиляди колумбийци протестираха срещу реформите на президента си (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка