Чили отмени с референдум Конституцията на Пиночет

4467
Чили отмени с референдум Конституцията на Пиночет

Чили възторжено празнува началото на нов етап в своята история. Те постигнаха това, което преди година изглеждаше като химера - да сложат край на Конституцията, наследена от диктатурата на Аугусто Пиночет, съобщава „Евронюз“, цитиран от БГНЕС.

Тази неделя над 78% гласуваха на референдум в подкрепа на изготвянето на нова „Харта Магна“. "Прераждане" може да се прочете, проектирано върху сградата на „Телефоника“, най-високата в околността на „Пласа Италия“, отново превърната в сърце на страната.

„Все още не мога да повярвам, че това наистина е постигнато“, развълнувано казва млада жена. "Усещането е за победа, за стабилност, за справедливост, за години на чакане на нещо. Сега идва другата част, как да се управлява това. Но знам, че сме на прав път. Така че аз съм щастлив", въодушевено казва мъж. "Истината е, че всички чилийци имат много надежди, очакваме много от тази промяна, но преди всичко основното е достойнството. Постигаме достойнството, което толкова много търсихме", добавя друго момиче.

Вчера се навършиха 42 години от военния преврат на Аугусто Пиночет в Чили

Освен годишнината от 11 септември 2001 г., когато в САЩ бе извършена най-зрелищната терористична атака в цялата човешка история, вчера ...

Преобладаващият резултат от референдума бележи триумфа на бунта, който преди година започна като студентски протест срещу увеличението на цената на билета в метрото и доведе до масивна мобилизация срещу неравенството на социално-икономическия модел.

Но тази година беше белязана и от насилие с около тридесет смъртни случая и хиляди ранени, от унищожение и жалби за нарушения на правата на човека от силите на реда. Президентът на Чили Себастиан Пиньера предупреди, че този референдум е само началото. "Това не е краят, това е началото на път, който заедно, всички ние, трябва да изминем, за да постигнем съгласие за нова конституция за Чили. Досега конституцията ни разделяше. От днес всички ние трябва да си сътрудничим, така че Новата конституция да бъде страхотната рамка за единство, стабилност и бъдеще “, каза Пинера.

Следващата стъпка ще бъде избирането на депутатите на 10 април. Те ще имат една година да изготвят новия текст, който трябва да бъде одобрен в друг референдум.

Все още има дълъг път, но чилийците вярват, че са изминали най-трудния етап. Тази вечер тържествата се разпространиха от север на юг, от Арика до Пунта Аренас и навсякъде един и същ вик: „Чили се събуди“, лозунгът, който се появи в протестите и вече е част от чилийската визия за бъдеще. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com