Да си платиш с биткойн: Най-големите компании, които приемат плащане в криптовалута

16532
Да си платиш с биткойн: Най-големите компании, които приемат плащане в криптовалута
Снимка: iStock

В наши дни темата за криптовалутите вече не стои встрани от заглавията в медиите. И ако не е новина, че стойността на биткойн за първи път е достигнала рекордно високо ниво от 60 000 долара (50 500 евро), то съобщението, че основателят на Tesla Илон Мъск инвестира милиарди в него, вече е такава.

Купуването и продажбата на криптовалути става все по-масово, но възможностите за харчене на виртуални валути са донякъде ограничени главно поради нейната нестабилност, пише „Евронюз“.

Има, обаче, все по-голям брой компании в множество индустрии - от големите технологии до авиокомпаниите, които приемат криптовалути, позволявайки на клиентите да ги използват като официален начин за разплащане срещу техните стоки и услуги.

Ето някои от най-големите и по-известни компании, които използват и приемат криптовалута:

Pavilion Hotels&Resorts

Освен че стана най-новата компания, която разрешава транзакции с крипто, базираната в Хонконг група Pavilion Hotels&Resorts стана също първата международна хотелска верига, която приема плащания във виртуална валута.

Групата, която притежава имоти в Амстердам, Мадрид, Лисабон и Рим, както и Бали и Пукет, от юли ще приема резервации, използващи 40 различни токена, включително Bitcoin и Ethereum чрез партньорството си с платформата за плащания Coindirect.

AXA Insurance

От началото на април застрахователният брокер ще позволи на клиентите в Швейцария да използват Bitcoin като опция за плащане на сметките си. Решението за приемане на криптовалути е в процес на подготовка, тъй като пазарно проучване, проведено от компанията през 2019 г., установи, че близо една трета от респондентите на възраст от 18 до 55 години или вече са инвестирали в тях, или са се интересували от това.

Клиентите ще разполагат с референтен код, отпечатан върху сметките на полиците на застраховките живот, за да плащат премиите си чрез крипто борсата Bitcoin Suisse, която след това ще ги преобразува в швейцарски франкове.

Microsoft

Като една от най-големите софтуерни компании в света е важно, че Microsoft приема биткойн плащания, като по такъв начин ще внуши известна степен на доверие в използването на криптовалутата. Осребрени като кредит при попълване на потребителски акаунти, Bitcoin може да се използва за плащане на набор от услуги, включително Xbox Live и Skype.

Интересът на компанията към крипто технологиите не свършва дотук. Използвайки блокчейн, Microsoft пусна в края на март ION - двустепенна платформа за удостоверяване на самоличността в мрежата на Bitcoin. Вместо плащания, технологията създава цифрови идентификационни номера за удостоверяване на онлайн самоличности.

Starbucks

След обширен пробен период клиентите на Starbucks вече могат да използват новото приложение Bakkt, за да плащат за напитки и стоки във веригата за кафе с конвертиран биткойн. Според създателите на приложението, 500 000 души са се възползвали от програмата за ранен достъп само, за да тестват цифровия портфейл като начин на плащане.

Tesla

Главният изпълнителен директор на производителя на електрически автомобили Tesla Илон Мъск има връзка с нарастването и падането на курса на Bitcoin. Първоначално по-рано тази година компанията обяви, че ще приеме Bitcoin плащания за покупки на превозни средства в САЩ. Това стана, благодарение на инвестиция на компанията на Илон Мъск през февруари в размер на 1,5 милиарда долара (1,2 милиарда евро) в криптовалутата. Това решение, обаче, беше отменено с мотива, че Tesla ще спре транзакциите с биткойни, докато повече от 50 % от притежателите на токени не започнат да използват възобновяема енергия.

Amazon

По-рано тази година беше съобщено, че Amazon се присъединява към редиците на други технологични гиганти, включително Facebook, при полагането на основите за собствената си изключителна криптовалута. Въпреки това компанията за електронна търговия все още не приема директно крипто. Можете обаче да закупите ваучери на Amazon чрез крипто-компанията Bitrefill - платформа, която улеснява живота с криптовалути, като преобразува биткойн във ваучери за подаръци, зареждане на телефони и т.н.

Visa

Компанията за кредитни карти Visa потвърди в края на март, че пуска пилотен проект с платформата Crypto.com за използване на криптовалута при транзакции в своята платежна мрежа. Сега ще приема USD Coin (USDC) - стабилна криптовалута, която е обвързана със стойността на щатския долар.

PayPal

След съобщение през октомври миналата година потребителите на PayPal в САЩ вече могат да купуват, продават или държат няколко криптовалути, включително Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash и Litecoin. Освен това ще могат да проследяват курса на криптовалутите чрез приложението PayPal. Единственият недостатък е, че парите не могат да се прехвърлят от цифровия портфейл на компанията.

През август компанията обяви, че потребителите във Великобритания вече могат да търгуват и с Ether, Litecoin и Bitcoin Cash на уебсайта и мобилното приложение на PayPal.

Досега PayPal не е обявила дали възнамерява да разшири услугата в други страни.

Невероятни теории: Спермата на неваксинираните като новия биткойн?

Известно е, че голяма част от мъжката половина на човечеството придава голямо значение на въпроса за своята плодовитост. Това не е нови...

airBaltic

Латвийската авиокомпания airBaltic стана първата авиокомпания в света, приела биткойн като платежно средство още през 2014 г. Според данни на компанията, оттогава тя е обработила повече от 1000 транзакции с биткойни. Решение да последва този пример взе и друга източноевропейска авиокомпания - LOT Polish Airlines, като се очаква това да се случи на практика следващата година.

Sotheby's

Известната аукционна къща Sotheby's за първи път започна да приема криптовалута в края на юни и оттогава твърдо прегърна както крипто, така и NFT.

Тъй като обяви, че сега приема криптовалути, с биткойн бе платено за рядък диамант от 101 карата, който се продаде през юли за 12,3 милиона долара (10,4 милиона евро). Той стана най-ценният артикул, купуван някога на търг с криптовалута.

Аукционната къща ще приеме както Bitcoin, така и Ether като разплащателни средства. Съществуват обаче някои ограничения, тъй като плащанията ще се приемат само чрез определени одобрени обменни портфейли, включително Coinbase.

Хакери обявиха война на Илон Мъск заради биткойна

Хакерската група Anonymous обвини създателя на компаниите SpaceX и Tesla Илон Мъск в прекомерно влияние върху криптовалутата чрез публи...

Coca Cola

Amatil - бутилиращата компания и дистрибутор на гиганта за напитки в азиатско-тихоокеанския регион, е активирала криптовалутата като начин на плащане чрез партньорството си с платформата Centrapay. Към 2020 г. вече има над 2000 вендинг машини в Австралия и Нова Зеландия, които са предназначени да приемат крипто при купуване на напитки.

Expedia

Туристическият гигант Expedia е една от най-известните туристически агенции, приели биткойни чрез партньорството си с крипто платформата за резервации на пътувания Travala. Вече можете да резервирате 700 000 хотела от списъците на уебсайта с повече от 30 различни криптовалути, включително биткойн.

Lush

Lush беше една от първите световни компании, които се адаптираха към използването на криптовалути, като ги одобриха окончателно през 2017 г., когато компанията за ръчно изработена козметика разреши Bitcoin плащания за поръчки през своя уебсайт чрез партньорство с Bitpay.com.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com