Димът от канадските пожари обхваща САЩ

2711
Димът от канадските пожари обхваща САЩ
Снимка: Getty images

Димът от канадските горски пожари отново обви американските градове в отровна мъгла. Това доведе до забавяне на полетите и прекъсване на събитията на открито, което президентът Джо Байдън нарече "ярко напомняне" за изменението на климата.

Гъстата мъгла надвисна над столицата Вашингтон, като в някои части на средноатлантическия регион се достигна до "код марун" - най-високата категория на индекса за качество на въздуха (AQI), сигнализиращ за опасни условия.

Това надмина някои от най-замърсените градове в света в Южна Азия и Китай, което накара много жители да носят маски, за да защитят здравето си. Независимо че условията се подобряват, не се очаква да се нормализират преди уикенда.

Повече от 111 милиона души в САЩ живеят под тревога за качеството на въздуха заради пожарите, съобщи Агенцията за опазване на околната среда.

"Милиони американци изпитват последиците от дима в резултат на опустошителните горски пожари, горящи в Канада, което е още едно ярко напомняне за последиците от изменението на климата", каза Байдън в изявление.

Той добави, че изпраща допълнителни ресурси в Канада, включително "допълнителни пожарникари и средства за потушаване на пожари, като например въздушни цистерни", в допълнение към 600-те американски служители, изпратени през май.

Димът, който обви столицата, не беше имунизиран срещу обичайните политически интриги в града. Говорителят на Белия дом Андрю Бейтс се нахвърли върху републиканците от Конгреса, като заяви, че мнозинството "се придържа към развенчани конспиративни теории, които отричат съществуването и естеството на климатичните промени", дори на фона на влошаващите се метеорологични явления.

Белият дом отложи събитието Прайд, въпреки че парадът и фестивалът този уикенд засега остават в сила. Междувременно Националната зоологическа градина обяви, че ще затвори "за безопасността на нашите животни, служители и гости".

В Канада се борят с "безпрецедентни" пожари

Пожарникарите се изправиха пред изтощителна битка с горските пожари в канадската провинция Нова Скотия, включително с един, който застр...

Вашингтонският национален отбор, столичният отбор от Мейджър лигата по бейзбол, обяви, че отлага следобедния си мач срещу Аризона Даймъндбекс, пише БГНЕС.

Държавните училища в столицата отмениха всички дейности на открито, включително междучасията, физическото възпитание, спортните тренировки и състезания.

Междувременно Федералната въздухоплавателна администрация заяви, че ниската видимост я е принудила да предприеме мерки за "безопасно управление на потока на трафика в Ню Йорк, Вашингтон, Филаделфия и Шарлот".

Групите за защита на околната среда също побързаха да обърнат внимание на климатичните промени, които създават по-топли и по-сухи условия, които увеличават риска и обхвата на горските пожари. "Това е климатичната криза, тук и сега, която причинява опасно замърсяване на въздуха и застрашава здравето на милиони хора", заяви Мей Боев, главен изпълнителен директор на 350.org.

Небето в Ню Йорк беше значително по-ясно в сравнение със сряда, въпреки че AQI остана висок.

Канада търси чуждестранна помощ за борба с горските пожари

Канада призова за чуждестранна помощ за борба с горските пожари, които са извън контрол и се разпространяват в обширни райони в западна...

Говорител на градския здравен отдел заяви пред АФП, че "наблюдаваме по-високи от обичайните посещения в спешното отделение, свързани с астма", като добави, че посещенията и обажданията са "стотици".

Междувременно в Канада замърсяването от горските пожари се очаква да достигне своя пик в Торонто, съобщиха от Environment Canada. По данни на Дружеството за защита на горите от пожари (SOPFEU) Квебек преживява исторически сезон с близо 800 000 хектара засегнати площи.

Тази година са регистрирани два пъти повече пожари в сравнение със средния брой за последните десет години. Във френскоговорящата провинция все още имаше повече от 150 активни пожара, от които близо 90 извън контрол.

През следващите часове и дни се очакват нови подкрепления - от Съединените щати, Франция и Португалия. В рамките на няколко дни бяха евакуирани повече от 12 000 души.

Рискът от ново огнище се оценява като "екстремен" от властите в западната част на Квебек.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка