Джо Байдън сигурен, че Швеция ще се присъедини скоро към НАТО

1024
Джо Байдън сигурен, че Швеция ще се присъедини скоро към НАТО
Снимка: Getty Images

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази увереност, че Швеция ще се присъедини към НАТО скоро. Това стана в негова реч пред випускници на Академията на военновъздушните сили на САЩ.

В речта си пред завършващите учебната година випускници в Колорадо Спрингс Байдън ги предупреди, че ще постъпят на служба в един все по-нестабилен свят, като посочи предизвикателствата от страна на Русия и Китай.

Washington Post: Байдън все по-готов да премине "червените линии" на Путин

Американският президент Джо Байдън за пореден път прекрачи една от "червените линии" на Москва като одобри доставката на изтребители F-...

В понеделник американския президент разговаря с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, за да го поздрави за преизбирането му. Байдън заяви пред медиите, че Ердоган е потвърдил желанието на Анкара да купи изтребители Ф-16 от Вашингтон, а американският държавен глава е призовал турската страна да се откаже от възраженията си срещу присъединяването на Швеция към НАТО.

В речта си днес Байдън заяви, че Пактът е станал по-силен въпреки опита на руския президент Владимир Путин да го разбие с нахлуването си в Украйна. Алиансът е укрепнал още повече от неотдавнашното приемане на Финландия, "а скоро и на Швеция", подчерта той. "Това ще се случи, обещавам ви", добави Байдън, но не съобщи подробности.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

В понеделник Байдън заяви, че скоро отново ще разговаря с Ердоган. Във вторник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова Турция незабавно да финализира присъединяването на Швеция към НАТО, като заяви, че страната вече е предприела значителни стъпки, за да отговори на възраженията на Анкара срещу членството си.

Бивша служителка на Байдън, обвинила го в сексуално насилие, избяга в Русия

Тара Рийд, бившата служителка на американския Сенат, която обвини президента на САЩ Джо Байдън в сексуално насилие през 2020 г., избяга...

Белият дом отрече появилите се съобщения, че Байдън се стреми към споразумение с Турция Анкара да се откаже от възраженията си в замяна на изтребители Ф-16.

В речта си Байдън заяви също, че САЩ няма да отстъпят пред лицето на отправеното от Китай предизвикателство, на фона на дълбокото напрежение в отношенията между двете страни. Той подчерта, че те "не търсят конфликт или конфронтация с Китай".

"Китай и САЩ трябва да могат да работят заедно там, където това е възможно, за да решат някои глобални предизвикателства, като например климата", добави той. "Но ние сме готови за енергична конкуренция", отбеляза президентът, като добави, че Вашингтон ще отстоява своите интереси и тези на своите партньори.

Президентът подчерта също, че подкрепата на САЩ за Украйна във войната с Русия ще остане стабилна и непоклатима, предаде БТА.

Антъни Блинкен: НАТО трябва да укрепи Украйна, за да възпре бъдещи атаки

Според държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен НАТО трябва да си сътрудничи за по-нататъшното укрепване на украинската армия през след...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com