Джон Кери и Ирина Бокова се обявиха се за укрепване на мира и сигурността

5352
Джон Кери и Ирина Бокова се обявиха се за укрепване на мира и сигурността
Снимка: БГНЕС

„Нашият ангажимент към ЮНЕСКО е много по-силен сега. Президентът Обама и лично аз се ангажираме да направим всичко възможно пред Сената, за да се решат проблемите с възстановяване на финансирането на Организацията“. Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери по време на първото си посещение в ЮНЕСКО и двустранната среща с генералния директор на Организацията Ирина Бокова, предаде БГНЕС.

Обявена като знакова за развитието на отношенията между САЩ и Организацията, визитата на американския първи дипломат потвърди очакванията, че Кери ще изрази сериозните намерения на американската администрация да укрепи позициите си в ЮНЕСКО.

Държавният секретар подчерта значението на ЮНЕСКО за укрепването на мира и сигурността, както и за предотвратяването на войнстващия екстремизъм чрез образованието. „ЮНЕСКО е като платформа за сътрудничество в образованието, опазването на околната среда, защитата на журналистите и свободата на словото и ние безрезервно подкрепяме нейната мисия“, каза Кери.

Държавният секретар на САЩ благодари също на генералния директор Ирина Бокова за нейното лидерство и за силното й изказване на форума в ООН за борбата срещу екстремизма и радикализацията на младите хора, председателстван от американския президент, на който тя беше поканена единствена от ръководителите на организации на ООН.

По време на двустранната среща генералният директор Ирина Бокова изрази задоволство от все по-задълбочаващото се партньорство между САЩ и ЮНЕСКО, основано на общите хуманни цели на Организацията. „Аз съм убедена, че ЮНЕСКО се нуждае от САЩ и САЩ се нуждаят от ЮНЕСКО повече от всякога, защото имаме общи хуманни цели: да насърчаваме образованието, да учим младите хора на повече толерантност, да се борим срещу дискриминацията и антисеметизма, да дадем шанс на всяко дете да се учи, да защитаваме свободата на словото и сигурността на журналистите.“

Джон Кери подчерта в заключение, че въпреки финансовите ограничения, САЩ играят ключова роля в реализацията на благородните цели на ЮНЕСКО. „Представяме нашата кандидатура за преизбиране в Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, защото сме убедени, че и ние, и ЮНЕСКО имаме полза от това сътрудничество, защото вярваме и искаме да допринесем за успеха на дейността на ЮНЕСКО“, каза Кери.

След двустранната среща с Генералния директор, държавният секретар на САЩ се срещна с държавите-членки, пред които направи анализ на отношенията на ЮНЕСКО със САЩ, като подчерта, че ЮНЕСКО е организацията която, в днешния динамично променящ се свят, осигурява средства за борба срещу нарастващия тероризъм и радикализация и заплаха за мира и сигурността, като образование, опазване на културното наследство, борба срещу незаконния трафик на културни предмети, зачитане на културното многообразие за съхраняване на националната идентичност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com