Дързост, наркотици, разводи и смърт: Животът на Лиза Пресли като на кино

20804
Дързост, наркотици, разводи и смърт: Животът на Лиза Пресли като на кино
Снимка: Getty Images

Вчера (12 януари), на 54 години почина единственото дете на Елвис Пресли - певицата и автор на песни Лиза-Мари Пресли. Тя е била откарана по спешност в болница в Калифорния заради сърдечна недостатъчност, съобщиха американски медии.

Детство и ранен живот

Лиза-Мари Пресли е родена на 1 февруари 1968 г. в дома на легендарния Елвис Пресли и съпругата му Присила Пресли в имението на певеца в Мемфис, Тенеси. 

След развода на родителите си Лиза разделя времето си между тях. Тя прекарва няколко месеца от годината в къщата на баща си в Тенеси, а останалите в имението на майка си в Лос Анджелис.

Като всяка дъщеря, Лиза е голяма любимка на баща си. Той често я взима със себе си на концертите си и се стреми да ѝ осигури изключително комфортен живот. Също като баща си, тя започва да пее от малка, а Елвис често се хвали с таланта ѝ пред приятелите му.

Когато е на 9 години, през 1977 г., баща ѝ почива от сърдечна недостатъчност - той е известен с пристрастяването си към наркотици. Лиза е опустошена, тъй като е близка с него.

След смъртта на Елвис, Лиза започва да живее с майка си в Бевърли Хилс, Лос Анджелис. Тя посещава училище за момичета, наречено "Училище за момичета Westlake" и тръгва по лош път. Слуша рок музика и употребява наркотици. Превръща се в депресиран и самотен тийнейджър. 

Когато е на 18 години, след като взима наркотици повече от 72 часа, разбира, че не иска да умре като баща си. Веднага решава да направи нещо положително в живота си. Този повратен момент я мотивира да започне да прави музика.

Кариера

На 20-годишнината от смъртта на баща си тя представя гласа си на света за пръв път. Смесва вокала си с този на Елвис в песента му "Не плачи татко". Изпълнението се харесва на публиката и Лиза-Мари веднага започва да работи по дебютния си албум.

След пет години старателна работа тя издава дебютния си албум "To Whom It May Concern" през 2003 г. Албумът е сред добрите през годината. Получава положителни отзиви и достигна пето място в класацията "Billboard 200", което изобщо не е малко постижение за нов артист като нея.

Почти всички песни в албума са написани от Лиза. Тя предприема турне във Великобритания, за да промотира своя албум там. И при това - успешно. Критиците не спират да хвалят безкомпромисната и смела певица.

Мотивирана от успеха на дебютния си албум, тя веднага започва работа по следващия си албум. През април 2005 г. Пресли издава втория си албум "Now What". Достигна деветото място в класацията "Billboard 200". Две песни от албума, "Idiot" и "Shine", оглавяват музикалните класации и се пускат по радиостанциите седмици поред.

Почина дъщерята на Елвис Пресли

Певицата и автор на песни Лиза-Мари Пресли, единственото дете на покойния Елвис Пресли, почина в четвъртък. Тя беше откарана по спешнос...

Отнема ѝ още седем години, за да издаде следващия си албум "Storm&Grace". Този път тя залага на по-класическо звучене и работи с продуцента T-Bone Burnett, носител на "Оскар" и "Грами". Албумът е обявен за най-добрият ѝ досега и е продаден в повече от 9 хиляди копия през първата седмица. 

Лиза също така си сътрудничи с няколко музиканти от време на време. В ранната фаза на своята музикална кариера тя работи с певицата Пат Бенатар по парчето "VH1 Divas Duets". Същата година тя прави сингъла "Silent Night" към "Ваканционна колекция NBC". Музиканти като Кайли Миноуг и "Coldplay" също са част от тази инициатива.

През август 2007 г., на 30-годишнината от смъртта на баща си, Лиза записва "дует" с него - "В гетото". На видеото дуото баща-дъщеря се появи заедно в цифрово контролиран кадър.

Тя също така си сътрудничи с певеца Ричард Хоули и участва с него на сцената в Лондон за сингъла "Weary", което е първата им колаборация.

Благотворителността

Къщата на Елвис Пресли се продава за 30 милиона долара

Някогашната вила на Елвис Пресли със седем спални, езерце в двора и традиционна японска чайна, се продава за почти 30 милиона щатски до...

Лиза-Мари Пресли е свързана с много благотворителни каузи. Тя е председател на благотворителната фондация "Елвис Пресли". През 2001 г. бе открито "Мястото на Пресли", което предоставя безплатни убежища за бездомни семейства за една година. Мястото разполага с "Музикална стая на Елвис Пресли", където младите жители на къщата могат да се научат да свирят музика.

Лиза се присъединява към Опра Уинфри и работи за жертвите на урагана Катрина. Тя става и покровителка на благотворителна кауза, известна като "Фабрика на мечтите". Благотворителната организация предоставя лечение на бедни деца, които са смъртоносно болни или инвалиди.

Награди и отличия

Лиза-Мари Пресли бе официално отличена от губернатора на Тенеси за усилията си по време на урагана "Катрина". Кметът на Мемфис също похвали усилията ѝ.

Внукът на Елвис Пресли се самоуби

Музикантът Бенджамин Кио - единственият внук на Елвис Пресли /1935-1977/, е сложил край на живота си на 27 години, предадоха световните...

Личен живот

Лиза-Мари Пресли се омъжва за музиканта Дани Кеуф през октомври 1988 г. Скоро те имат две деца. Двойката се развежда през 1994 година.

Само 20 дни след като тя и Дани се развеждат, Лиза шокира всички и се омъжва за попзвездата Майкъл Джексън. Застава до Майкъл, въпреки всички обвинения в педофия. Двойката се жени през 1994 г., но връзката им не продължава дълго. Те се развеждат през 1996 г.

През август 2002 г. тя се омъжва за актьора Никълас Кейдж. Бракът не продължава повече от четири месеца, тъй като Кейдж подава молба за развод през ноември 2002 г. Разводът беше финализиран през 2004 г. През 2006 г. тя се омъжва за своя приятел, китариста Майкъл Локууд. Скоро имат близнаци. През 2016 г. подава молба за развод и той е факт през 2021 г.

Лиза-Мари Пресли се появи за последен път заедно на публично място само преди два дни на церемонията по връчването на наградите "Златен глобус" в Лос Анджелис. Тя и майка ѝ със сълзи на очи гледат как Остин Бътлър, който се превъплъщава в образа на баща ѝ, печели наградата за най-добър актьор във филма "Елвис" на Баз Лурман.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ШОУБИЗНЕС:

Алек Болдуин нападна антиизраелска активистка (ВИДЕО)

Неразпознаваем: Последната СНИМКА на Ален Делон натъжи света

Помните ли Жаси от "Сделка или не"? Няма да познаете какво работи днес (СНИМКА)

Участничка в "Ергенът" се оплака след предаването. Вижте защо (СНИМКА)

Калин Сърменов с невиждана почит към българските театрали (СНИМКИ)

Владимир Зомбори с любовно обяснение на сцената на "Като две капки вода"

Предстои грандиозният бал на музея "Метрополитън" - Met Gala

"За Ергена": Киара посвети песен на романтичното шоу (ВИДЕО)

Куп звезди ще бъдат въведени в Залата на славата на рокендрола

Завръща ли се Том Холанд в четвъртата част на "Спайдърмен"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com