Един от мозъците на атентатите на 11 септември може и да уличи Саудитска Арабия

10637
Един от мозъците на атентатите на 11 септември може и да уличи Саудитска Арабия
Снимка: Getty Images/Guliver

Халид Шейх Мохамед, който беше обявен от САЩ за един от основните "архитекти" на атентатите от 11 септември и в момента се намира в затвора в Гуантанамо в Куба, наскоро посочи, че ще обмисли да помогне на жертвите на 11 септември в техния иск срещу Саудитска Арабия, ако правителството на САЩ реши да отмени смъртното наказание срещу него.

Предложението към Мохамед да говори беше подадено през Окръжния съд на САЩ в Манхатън тази седмица като част от федерален иск срещу правителството на Саудитска Арабия от жертви и семейства на жертви на терористичните атаки през 2001 година, при които загинаха над 3000 души в Ню Йорк, Северна Вирджиния и Пенсилвания.

Да оцелееш на 11 септември, за да бъдеш убит от терористи в Африка

Американски бизнесмен, оцелял при атентатите срещу Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември, 2001 година, е бил убит при те...

Адвокатите на ищците са се свързали с трима от петима задържани в залива Гуантанамо, обвинени в участие в терористичните атаки, според вестник The Wall Street Journal. Адвокатът на Мохамед заяви, че няма да даде съгласие за сътрудничество при настоящите обстоятелства, но отбеляза, че "при липса на потенциална смъртна присъда би било възможно много по-широко сътрудничество".

Изглежда, че настоящата позиция на Мохамед е доста по-различна от тази, която заема на изслушването в Гуантанамо през юни 2008 година. Тогава военен съдия определи съдебното заседание като "дело за смъртно наказание", а Мохамед го определи като "дело на мъченик".

"Това искам. Отдавна искам да бъда възприет като мъченик", каза тогава Мохамед.

"Много неща са се случили през последните 10 години. Подсъдимите от 11 септември не са толкова заинтересовани, колкото някога са били да бъдат в ролята си на мъченици", заяви човек, запознат с производството пред вестника.

Известни хакери искат откуп за секретна документация за 11 септември

Хакери поискаха откуп в биткойни, за да не публикуват хиляди секретни документи, свързани с атентатите от 11 септември 2001-ва година в...

Саудитското правителство отдавна твърди, че не е участвало в атентатите на 11 септември.

През 2014 година писателят на свободна практика Браян МакГлинчи стартира проекта "28 Pages" (28 страници), за разкриване на връзки между Саудитска Арабия и атаките на 11 септември. Проектът е фокусиран върху разсекретяването на 28 страници от конгресния доклад за дейността на американската разузнавателна общност преди и след терористичните атаки.

Правителството на САЩ частично разсекрети тези 28 страници през 2016 г., но проведе около 90 редакции "поради нуждите на националната сигурност", които остават в сила, според процедурата за разсекретяване, ръководена от Службата на директора на националното разузнаване. Частично разсекретеният доклад, публикуван от Конгреса на САЩ през юли 2016 година, разкри, че Саудитска Арабия има директна връзка с похитителите на 11 септември и е възможно да е участвала на държавно ниво в подкрепа на самите атаки. Докладът показва също, че ФБР по необясним начин не е съобщила на ЦРУ информация за финансовите връзки между саудитското кралско семейство и похитителите от 11 септември преди атаките. От 19-те атентатори, 15 са граждани на Саудитска Арабия.

В понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп разпореди удължаване на дейността на "Фонда за обезщетяване на жертвите от 11 септември", създаден за обезщетяване на жертвите на атентата. Какви са последствия от действията на Тръмп - научете в този материал!

Лицемерието на властта – в главната роля Доналд Тръмп

"Не иракчаните срутиха Световния търговски център. Отидохме в Ирак и изравнихме страната със земята, но не бяха иракчаните. Ще откриете...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Отровен обяд: Жената, сервирала свинско с гъби, от което умират трима, пледира невинност

За убийство преди повече от половин век: Арестуваха извършителя

Наемали незаконно деца за почистване: Глобиха американска компания с 650 000 долара

Съдия заплаши Доналд Тръмп със затвор

"Пулицър" за отразяване на войната в Газа

Австралия обвини Китай в неприемливо и непрофесионално поведение

Тръмп сравни администрацията на Байдън с Гестапо

Опит за атентат срещу Белия дом или нещастие: Катастрофа завърши с един убит

Военните на САЩ извършиха тестов полет на F-16, управляван от изкуствен интелект (ВИДЕО)

"Навръх Великден": Бомбени заплахи в Ню Йорк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com