X
 
 

Евакуират частично "Гуантанамо" заради ураган

727 0
photo of Евакуират частично "Гуантанамо" заради ураган
Снимка: Getty Images / Guliver
Американските власти решиха да евакуират около 700 души от американската база „Гуантанамо”на остров Куба заради приближаващия ураган „Матю”, съобщи CNN. Заповедта се отнася за служителите, които работят на базата, но не са свързани с най-важните ѝ функции. Евакуират се и членове на семейства и домашни любимци, информира БГНЕС.

Никой от затворниците, които се държат в специален затвор в базата, няма да бъде евакуиран. В случай на нужда персоналът може да използва специалните укрития. Според последните данни от Пентагона, в Гуантанамо в момента има 61 затворници. В нормално време в базата има общо около 6 хиляди души.

78 затворници остават в Гуантанамо

Американското правителство прехвърли в Италия затворник от Гуантанамо с йеменска националност, съобщи в неделя Държавният департамент. ...

Скоростта на вятъра в епицентъра на "Матю" сега е 233 километра в час. Атмосферно явление приближава кубинска територия с около 8 километра в час. Ако посоката и скоростта се запазят, "Матю” ще достигне до островната държава във вторник (4 октомври).

Сезонът на ураганите в Атлантическия океан обикновено трае шест месеца - от 1 юни до 30 ноември. Атмосферно явление се определя като тропическа буря и получава свое собствено име, ако скоростта на вятъра достигне в епицентъра 63 километра в час. Когато скоростта на вятъра достигне 118 километра в час бурята е вече ураган.

Този сезон над Атлантическия океан се формираха 13 тропически бури, от които пет станаха урагани - "Алекс", "Ърл", "Гастон", "Ермина" и "Матю”. Общият брой на жертвите досега е над 60 души, от които 49 загинаха през август в Мексико по време на преминаването на урагана "Ърл".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално