Хакер за малко не изтрови десетки хиляди хора в САЩ

5879
Хакер за малко не изтрови десетки хиляди хора в САЩ
Снимка: iStock/Guliver

Хакер получил достъп до системата за пречистване на водата в град Олдсмар, Флорида и се опитал да увеличи нивата на натриев хидроксид, т.е. сода каустик, във водата на града, излагайки хиляди хора на риск от отравяне, съобщава CNN. Градът има население от малко над 13 000 души.

Инцидентът е станал в петък (5 февруари), когато оператор е забелязал проникването и е наблюдавал хакерския достъп до системата от разстояние. Хакерът е променил нивото на натриевия хидроксид до над 100 пъти неговото нормално ниво, според шерифът на окръг Пинелас Боб Гуалтиери, предаде БГНЕС.

Системният оператор веднага свалил нивото. В нито един момент не е имало значително неблагоприятно въздействие върху водоснабдяването на града и обществеността никога не е била в опасност, каза Гуалтиери. Не е известно дали нарушението е станало от някой на местно, национално ниво или дори извън САЩ.

Опит Тръмп да бъде отровен с писмо с рицин, има арестуван

Американските служби са прихванали писмо, адресирано до американския президент Доналд Тръмп, съдържащо рицин. Направени са два теста, з...

Ранната намеса предотвратила по-сериозните последици на атаката, заяви Робърт М. Лий, главен изпълнителен директор на Dragos Inc, фирма за индустриална киберсигурност. Но, каза той, този тип атака е точно това, което държи експертите от бранша будни през нощта.

"Не беше особено сложно технически изпълнението, но точно това е, от което хората са загрижени и като един от малкото примери някой, който се опитва да навреди на хората, за това е важно", каза Лий.

Гуалтиери каза, че са били необходими между 24 и 36 часа, докато водата достигне системата и че има няколко съобщения, които биха предупредили, че нивата на вредни вещества са били твърде високи преди това да се случи. Градът е предприел стъпки за предотвратяване на по-нататъшен достъп до системата.

Шерифът на окръг Пинелас, ФБР и Тайните служби разследват нападението, каза Гуалтиери. ФБР в Тампа работи с управата на град Олдсмар и шерифския офис на окръг Пинелас, предлагайки ресурси и помощ при разследването на този инцидент.

Германската клиника обяви, че Алексей Навални е бил отровен

От германската клиника "Шарите", в която е настанен руският опозиционен лидер Алексей Навални съобщиха, че резултатите от клиничните из...

Натриевият хидроксид, известен също като сода каустик, е основната съставка на течния препарат за пречистване, каза Гуалтиери. В малки количества содата каустик регулира киселинността на водата.

Симптомите на отравяне с натриев хидроксид включват задух, възпаление на белите дробове, възпаление на гърлото, изгаряне на хранопровода и стомаха, силна коремна болка, загуба на зрение и ниско кръвно налягане, според здравната система на Университета на Флорида.

Дългосрочните ефекти на отравянето зависят от това колко бързо отровата се разрежда или неутрализира в системата. Увреждането на хранопровода и стомаха може да продължи да действа в продължение на няколко седмици след поглъщането на отровата. Смъртта може да настъпи до месец по-късно.

Не е известно дали повишените нива в Олдсмар са или биха причинили някой от тези симптоми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

ПВО от бъдещето: Противоотрова на междуконтинентални балистични ракети от САЩ (ВИДЕО)

Ето как Кенеди-младши спечели от антиваксърска организация

Пропалестински протести блокираха движението САЩ

Потвърдено: Протеже номер 1 на Тръмп в Конгреса пак забави помощта на САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Кола за кетъринг се бъсна в самолет и се заклещи отдолу (СНИМКА)

Без медицинска помощ за смяна на пола: Американски щат на път да наложи забраната

Ето как Мъск реагира на демографската криза в България (СНИМКИ)

Джо Байдън показа доходите си

"САЩ твърдо подкрепя отбраната на Израел": Лойд Остин предупреди Иран

САЩ с впечатляваща военна поука за Иран след атаката срещу Израел (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com