И последният британски гражданин бе освободен от "Гуантанамо"

4722
И последният британски гражданин бе освободен от "Гуантанамо"
Снимка: Getty Images / Guliver

Последният британец в американския затворнически лагер „Гуантанамо” - Шакер Амер, беше освободен след 13-годишно задържане. Това заяви британският министър на външните работи Филип Хамънд, цитиран от Reuters.

Амер така и не е бил обвинен в никакво престъпление. През 2007 г. американските власти разрешиха той да бъде освободен, но това не се случи.

Обама обмисля закриването на Гуантанамо

Президентът на САЩ Барак Обама разглежда разнообразни варианти за закриването на американския затвор в Гуантанамо, Куба. "Президентът ...

„Мога да потвърдя, че той пътува към Обединеното кралство и ще пристигне във Великобритания по-късно днес”, каза Хамънд.

Амер е от саудитски произход, но има разрешение за безсрочно пребиваване във Великобритания, тъй като е женен за британка. 

Той пристигнал на Британските острови през 1996 г. Работил е като доброволец за ислямска благотворителна организация в Афганистан, където през 2001 г. бил пленен от силите на афганистанския Северен съюз и предаден на американските военни, сочат данните на правозащитната организация „Реприйв”.

През 2002 г. е преместен в Гуантанамо, а през а през 2013 г. се появява в репортаж на 60 Minutes, в който заявява пред камерите: „Или ни оставете да умрем в мир, или кажете истината на света. Тук не можеш да изминеш и половин метър, без да си окован”.

Разследват шефа на Гуантанамо за убийство

Шефът на командващия на американската военно-морска база в Гуантанамо, Куба, е бил уволнен заради подозрения в убийство. "Капитан Джон...

Адвокатите на Амер твърдят, че по време на задържането му той е бил изтезаван - държан буден в продължение на девет дни, отказвана му е храна и е потапян в леденостудена вода. Самият той казва, че е направил фалшиви самопризнания, за да спрат изтезанията. Американската армия го е класифицирала като заплаха и в архивите ѝ саудитецът присъства като „близък съратник” на Осама бин Ладен.

Американските власти на два пъти са постановявали, че той трябва да бъде освободен - през 2007 г. и 2009 г., но това се забавя по неизяснени причини. Редица британски външни министри и организации за защита на човешките права повдигат въпроса пред Вашингтон. Не е ясна причината, поради която Амер е освободен точно сега.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка