И САЩ се сдоби със своя трагедия "Шарли ебдо", убити бяха няколко журналисти

9460
И САЩ се сдоби със своя трагедия "Шарли ебдо", убити бяха няколко журналисти
Снимка: Getty Images/Guliver

Петима журналисти са загинали и над 20 са ранени при стрелба в редакцията на вестник "Кепитъл газет" (Capital Gazette) в Анаполис, американския щат Мериленд, предаде БГНЕС.

Загиналите са Робърт Хаясен, помощник-редактор, Джералд Фишмън, редактор вътрешни страници, Уенди Уинтърс, отговорен редактор за специални публикации, Ребека Смит, служител в търговския отдел и Джон Макнамара, редактор.

Стрелба в центъра на Малмьо взе живота на двама души, има ранени

Двама души загинаха след стрелбата в шведския град Малмьо, съобщиха от местната полиция, предаде БГНЕС. Според информацията петима душ...

Според полицията това не е терористичен акт в смисъла на извършено покушение заради "Ислямска държава". Стрелецът е задържан, но не е много ясно кой е той, защото има различна информация. Според едни данни човекът е на 38 години и се казва Джарод Рамос, а според друга информация става въпрос за 34-годишния Зайн Мичъл Кройц, но изглежда виновникът е Рамос. Със сигурност обаче убиецът е бил разпознат чрез технология за разпознаване на лица. Името обаче не е официално оповестено в интерес на разследването.

По-рано беше съобщено, че той е повредил кожата на пръстите, за да затрудни установяване на личността му чрез пръстовите отпечатъци, но това беше отречено от полицията. Самият стрелец бе заловен, укривайки се под една от масите в редакцията и е отказал е да сътрудничи на следствието. Освен огнестрелно оръжие, той е носил и димни гранати.

Засега основната версия е, че стрелецът нарочно е избрал редакцията, но все още не се уточнява защо. Съгласно досегашната информация, която не е коментирана от полицията, нападателят съдил вестника за клевета, но неуспешно. Вестникът отразил история за убиеца, който тормозил онлайн 2 години жена, а тя го е осъдила за това и той се признал за виновен. "Това беше целенасочена атака срещу Capital Gazette. Нападателят е влязъл в сградата с оръжие и е търсил своите жертви, движейки се по долния етаж", отбеляза ръководителят на окръжната полиция Бил Крампфт. По думите му възможно е заподозряният да е бил свързан с изданието "чрез социалните мрежи".

Жена стреля по участници в маратон в Сан Диего

Полицията в Сан Диего в американския щат Калифорния задържа жена, която е стреляло по трасето на популярия маратон "Рокендрол маратон" ...

Междувременно стана ясно, че редакцията на вестника е получавала заплахи, последната е била отправена в сряда. В момента се изяснява от кого са идвали заплахите.

Междувременно работещите в Capital Gazette буквално откриха вербален огън спрямо американския президент Доналд Тръмп, а същото направиха и техни колеги. Причината - исканията за повече от "вие сте в мислите и молбите ми" и сериозен дебат за разпространението на огнестрелни оръжия в САЩ. Тръмп не коментира поредния случай на такава стрелба в САЩ извън лаконичното, че ще се моли за жертвите и семействата им - и то каза това в Twitter.

"Чух, че президентът Тръмп се моли. Не искам да политиканствам, но трябва нещо повече. Това ще е история за колко, по-малко от седмица? Хората ще забравят бързо. Благодаря за молитвите, но не ми пука за тях, ако не последва друго", категорична беше Селийн Сан Фелийс, която работи като редактор в Capital Gazette и разказа как се е крила под бюрото си като други нейни колеги, докато стрелецът е обикалял с пушка-помпа и е стрелял.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка