Идват ли интересни времена за Куба и голяма промяна?

48216
Идват ли интересни времена за Куба и голяма промяна?
Снимка: iStock/Guliver

От три години Куба се намира в тежка икономическа криза и има сериозни проблеми със снабдяването с продукти и суровини. Жителите на карибския остров страдат от високата инфлация, недостига на горива и лекарства и честите прекъсвания на тока в някои части на страната. Всичко тези проблеми доведоха до безпрецедентна емиграционна вълна.

На този фон кубинското правителство обяви за 2024 г. мащабен план за промени в макроикономиката на страната. Той предвиждаше повишаване на цените на енергията и прекратяване на субсидиите за основни хранителни продукти.

Премиерът Мануел Мареро изненадващо представи новия план пред парламента в края на декември. Президентът Мигел Диас-Канел трябваше да успокои обстановката. Той увери, че предвидените промени съдържат "комплексни решения, толкова комплексни, колкото е положението" в Куба.

Още: МОН възобновява обмяната на студенти с Куба

Промяна на парадигмата

Министър-председателят Мануел Мареро призна пред депутатите, че правителството е "много недоволно" от това, че не е постигнало необходимия прогрес и не е смекчило "въздействието на външните явления". Под "външни явления" Мареро има предвид американската блокада. "Можехме да направим повече. Все още има недостатъци и субективни проблеми, които влияят върху капацитета на програмите и икономическите прогнози", допълни премиерът. Оценката на ситуацията, която той даде, е унищожителна: планираните приходи от износа не са били постигнати, все още има огромен дефицит от чуждестранна валута, има сериозен недостиг както на стоки и услуги, така и на външни инвестиции.

Планът на Мануел Мареро цели да намали правителствените разходи, като премахне наложения таван на цените. Същевременно е необходимо и съкращение на публични разходи, като вместо субсидиране на продукти, ще се предоставя финансова подкрепа на социално уязвими групи. Това представлява пълна промяна на парадигмата. "Не е справедливо онези, които разполагат с много, да получават същото, което получават и тези, които имат много малко. Днес ние субсидираме един възрастен пенсионер точно толкова, колкото и собственика на голяма частна компания", обясни премиерът на Куба.

Ще спре ли субсидирането на основни хранителни продукти?

Още: Жилищна сграда в Хавана се срути, има жертви и затрупани хора (ВИДЕО)

Предвижда се промяна на т. нар. libreta (от испански "тетратка"). Тя включва списъка, според който основни хранителни продукти като ориз, боб, олио, пилешко месо и други стоки се разпределят поравно между всички кубинци на силно субсидирани цени. Според министъра на икономиката Алехандро Гил тази политика струва на страната 1,6 милиарда щатски долара годишно. Целта на промените е създаването на "по-справедлива и по-ефективна система", за да "не бъде оставен никой на произвола", обясни Мареро. По този начин той негласно призна за нарастването на социалното и икономическото неравенство в страната. Президентът Мигел Диас-Канел обаче опроверга опасенията, че libreta ще бъде напълно премахната.

Премиерът Мареро обясни, че държавата не може да продължава с "разточителството" на някои субсидии, като например тези за водата, електричеството, втечнения газ и горивата. Той обяви и увеличение на цените. В бъдеще бензинът и дизелът ще се продават на туристите срещу чуждестранна валута. Местният обществен транспорт ще поскъпне. Заплатите в секторите на образованието и здравеопазването, които са особено засегнати от недостига на персонал, ще нараснат. Мареро обяви още, че правителството ще коригира официалния обменен курс на кубинското песо спрямо щатския долар. Вече има сформирана работна група, която работи по темата с централната банка.

Ново начало за Куба?

Публикувани от правителството макроикономически данни потвърждават негативния тренд в кубинската икономика. Правителството изчислява, че брутният вътрешен продукт (БВП) ще се свие с 1 до 2% през 2023 г., след като в началото на годината прогнозата беше за ръст от 3 процента. Официалната инфлация в края на годината е около 30%, но реалната е много по-висока. Туризмът също не оправда очакванията. Малко под 2,45 милиона души са посетители островната държава. Планът предвижда и мерки за съживяване на туристическия сектор, насърчаване на производството на продукти за износ като никел, тютюн и ром, както и внос на суровини за стимулиране на вътрешното производство.

Още: Десетки арестувани в Куба, привличали млади мъже да се бият за Русия

"Нищо не би ни направило по-щастливи от това да им съобщим, че заплатите ще се увеличат и че ще разполагаме с достатъчно чужда валута и гориво, за да сложим край на този обременяващ недостиг", коментира президентът Диас-Канел. "За съжаление всички знаем, че това не е възможно", допълни той и изрази надежда, че последната сесия на кубинския парламент за 2023 година ще маркира началото на "нов тренд в кубинската икономика".

 

Източник: Дойче веле

Руска мрежа за трафик на хора привличала кубинци за войната в Украйна

Китай и Куба преговарят за нова база за военно обучение

Трима загинали и хиляди разселени след бури в Куба

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка