Иранският президент отмени интервю за CNN - водещата отказала да сложи забрадка

2850
Иранският президент отмени интервю за CNN - водещата отказала да сложи забрадка
Снимка: Getty Images

Иранският президент Ебрахим Раиси се оттегли от дълго планирано интервю с главната международна водеща на CNN Кристиан Аманпур на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Причината – в последния момент тя отказа да носи забрадка, съобщиха от американската телевизия.

Около 40 минути след планираното начало на интервюто и при закъснението на Раиси, Аманпур е научила, че президентът е предложил тя да носи шал, с който да скрие косата и части от лицето си. Тя заяви, че "учтиво“ е отказала.

Аманпур, която е израснала в иранската столица Техеран и говори свободно фарси, каза, че носи шал на главата, докато прави репортажи в Иран, за да спазва местните закони и обичаи, "иначе няма как да работиш като журналист". Тя обаче заяви, че не би покрила главата си, за да проведе интервю с ирански представител извън азиатската страна.

"Тук, в Ню Йорк, или където и да е другаде извън Иран, нито един ирански президент - а аз съм интервюирала всеки един от тях от 1995 г. насам - не ме е молил да нося забрадка", каза тя в предаването "Нов ден" на CNN в четвъртък.

"Много учтиво отказах от свое име, от името на CNN и от името на жените журналисти навсякъде по света, защото това не е изискване“, коментира слагането на забрадка водещата.

Иранското законодателство изисква всички жени да носят покривало за глава и свободни дрехи на обществени места. Това правило се прилага в Иран от Ислямската революция през 1979 г. и е задължително за всяка жена в страната - включително за туристите, гостуващите политически фигури и журналистите.

Смъртта на Махса Амини хвърли Иран в хаос: Граждани протестират, властите вадят тежки оръжия (ВИДЕО)

Смъртта на 22-годишната Махса Амини, която бе задържана от нравствената полиция в Иран заради „небрежно сложен хиджаб“, пре...

Аманпур каза, че помощникът на Раиси ясно е заявил, че интервюто - което щеше да бъде първото на иранския президент на американска земя - няма да се състои, ако тя не носи забрадка. Той го нарекъл "въпрос на уважение", като се има предвид, че в момента са свещените месеци Мухаррам и Сафар, и споменал "ситуацията в Иран", намеквайки за протестите, обхванали страната, добави тя.

Миналата седмица в цял Иран избухнаха антиправителствени протести заради смъртта на 22-годишната Махса Амини в ареста, след като е била арестувана от иранската нравствена полиция по обвинение в нарушаване на закона за забрадките. По-конкретно – властите я обвиниха в „небрежно поставен хиджаб“. Няколко дни по-късно жената почина след три дни в кома, като гражданите на страната обвиняват полицаите, че са удряли Амини по главата. Властите отричат и цитират друга причина – „внезапен инфаркт“. Президентът Раиси каза пред Общото събрание на ООН, че е разпоредил разследване на смъртта на Махса Амини.

Хиляди хора излязоха по улиците, а някои жени отрязаха косите си и изгориха хиджабите си в знак на протест срещу закона. Групи за защита на правата на човека съобщиха, че най-малко осем души са били убити по време на демонстрациите, които според свидетели и видеоклипове, споделени в социалните мрежи, са били посрещнати с репресии от страна на властите – включително използване на тежки оръжия.

ОЩЕ: "И тогава започнаха да ни бият": млада жена разказва какво преживява на протестите в Иран

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com