Какво е Tranq или Ксилазин: Новата смъртоносна дрога, която бавно превзема света (ВИДЕО)

29116
Какво е Tranq или Ксилазин: Новата смъртоносна дрога, която бавно превзема света (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Цял квартал във Филаделфия, САЩ е подвластен на нов унищожителен наркотик - ксилазин. Срещан още като Tranq и "зомби дрога", употребата на този наркотик има ужасяващи странични ефекти, някои от които водят до ампутация на крайници, предизвикана от тежки инфекции. Наричат ксилазина "зомби наркотик" заради раните, които предизвиква. Обикновено с него се смесва хероинът, за да може дозите да се увеличат, а с това да се вдигне и печалбата на търговците.

Квартал Кенсингтън се намира във Филаделфия, щата Пенсилвания, близо до река Делауеър. Мястото е известно с откритата продажба на наркотици, а постоянно нарастваща общност там вече е покосена от веществото Ксилазин, жаргонно наричано Tranq. Ксилазинът е смъртоносно успокоително, което усилва ефекта от приема на хероин, кокаин и фентанил и обикновено се приема именно в комбинация. То се използва във ветеринарната медицина върху по-едри животни и служи като силно болкоуспокояващо и приспивателно, но не е одобрено за употреба от хора. При инжектиране на ксилазин, освен образуването на сериозни рани по тъканите, сърдечният ритъм се забавя опасно много.

Снимка: Getty Images

По повод зачестилите смъртни случаи след употреба на Tranq в САЩ, здравните власти в града пуснаха следното изявление: "Веществото ксилазин удари много тежко Филаделфия, причинявайки множество смъртни случаи заради свръхдоза, както и тежки рани, които водят до сепсис и ампутации."

ОЩЕ: САЩ откриват офис в Букурещ за борба с трафика на дрога в Югоизточна Европа

Неправителствени организации, чиято дейност е насочена към работа с наркозависимите в града и разясняването на тежките последствия от употребата на наркотици, алармират, че търсенето на Tranq е нараснало изключително много в последните месеци, както и смъртните случаи като следствие на приема му. "В момента работим с хора, които имат тежки язви, инфекции и некрозирала тъкан, която води до ампутации. Когато си купуваш наркотици, се примиряваш с това, което ти дадат. Нямаш право да се оплакваш. Не смятам, че някой някога е подозирал, че тази дрога ще има подобен катастрофален ефект.", казва Сара Лаурел - учредител на организацията "Savage Sisters".

ВНИМАНИЕ: ВИДЕОТО СЪДЪРЖА КАДРИ, КОИТО НЕ СА ПОДХОДЯЩИ ЗА НЕПЪЛНОЛЕТНИ ЛИЦА И ПО-ЧУВСТВИТЕЛНИ ХОРА

Кои са най-опасните наркотици?

Трудно е да се каже недвусмислено кои наркотици са най-опасни, защото всеки човек е индивидуален. Но експертите са идентифицирали шест ...

За момента политическата класа в САЩ говори за назряващия проблем само като част от изборните кампании, но скоро този въпрос ще стане ежедневна тема на обществото и тогава ще изникнат множество тежки проблеми. Все пак, по официални данни на американското правителство смъртните случаи в САЩ от приема на Tranq са нараснали неимоверно много от 2020 г. до днес.

Уви, Ксилазинът вече се разпространява и в Европа и официално взе първата си жертва. На 28 май стана ясно, че в Обединеното кралство вече има първи смъртен случай, причинен именно от приема на този наркотик. Починалият е 46-годишен мъж, който е приел смъртоносната комбинация от хероин, кокаин, фентанил и ксилазин. Ксилазинът не е включен в официалните тестове за наркотици в Обединеното кралство, а откриването му в организма на жертвата е станало след нарочна проверка точно за това вещество. Възможно е да има и други жертви на опасната дрога, които дори да не подозират, че са приели хероин, смесен с ксилазин.

Все още няма официални данни за разпространяване на ксилазин в България, но фактът, че той вече се разпространява в Европа е достатъчно притеснителен, защото рано или късно ще попадне и на родния пазар за дрога.

Снимка: Getty Images

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка