Какво се знае за убийството на президента на Хаити

2625
Какво се знае за убийството на президента на Хаити
Снимка: iStock/Guliver

Президентът на Хаити Жовенел Моиз бе убит в резиденцията си, която се намира в предградие на столицата Порт о Пренс. При нападението е била ранена и съпругата на Моиз. В Хаити е обявен 15-дневен траур и извънредно положение.

Полицията в страната е убила четирима предполагаеми извършители и е задържала други двама. Според предишна информация те са чужденци и са се представили за служители на американската Агенция за борба с наркотиците.

Посолството на Хаити в САЩ говори за координирана акция, проведена от добре обучена и тежко въоръжена група. Премиерът на страната Клод Жозеф заяви, че атентаторите са говорели на английски и испански.

Престъпни банди се борят за влияние в Хаити

Насилието в столицата на Хаити ескалира от седмици, разказва Анналиса Ломбардо, директор на германската благотворителна организация “Welthungerhilfe” в Порт о Пренс. “Цели части на града са под въоръжения контрол на престъпните банди”, казва тя. “Насилието често е произволно. Миналата седмица просто застреляха хора на улицата, а същата вечер бяха убити и двама журналисти.” Престъпните групировки се борят за влияние.

Неотдавна президентът Моиз призова за по-голяма ангажираност на международната общност. Самият той неведнъж е бил обвиняван в корупция и тесни връзки с престъпни организации. Според Катя Маурер от medico international, Моиз до голяма степен и сам е провокирал вълната от насилие в Хаити. Тя твърди, че неговото правителство е изпратило банди по улиците, за да наложат промени в конституцията, които да позволят на президента да се кандидатира отново.

Последните почти две години Моиз управляваше с декрети. Опозицията настояваше за оставката му още от февруари насам. Той обаче до последно не се отказваше от намерението си да проведе оспорван конституционен референдум и избори през септември. Моиз беше избран през октомври 2015 година, но след масови протести на опозицията изборът му бе анулиран. Той отново спечели вота една година по-късно.

Хаити въведе военно положение

Премиерът на Хаити Клод Жозеф обяви, че правителството е взело решение да въведе военно положение на територията на страната след убийс...

Страната е в криза от години

Миналия понеделник Жовенел Моиз обяви назначаването на новия премиер Ариел Анри, който трябваше да замени Клод Жозеф. Но Жозеф все още не е освободил поста. Правителството е много нестабилно, казва Анналиса Ломбардо. “Никой не е в състояние да управлява държавата. Не е ясно какво ще се случи. Страната е в криза от три години”, обяснява тя. Заради напрегнатата политическа обстановката съседната Доминиканска република затвори границите.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com