Канада забранява терапията за промяна на сексуалната ориентация на ЛГБТ в хетеросексуална

3126
Канада забранява терапията за промяна на сексуалната ориентация на ЛГБТ в хетеросексуална
Снимка: Getty Images/Guliver

Канадският Сенат прие закон, забраняващ конверсионната терапия. Новият закон установява наказателна отговорност за извършване на спорната практика в Канада с лица на всякаква възраст, независимо дали те са дали съгласието си или не.

Конверсионната терапия е комбинация от медицински и психиатрични методи за промяна на хомо- и бисексуалната ориентация на човека в хетеросексуална. Тя се основава на предположението, че представителите на ЛГБТ общността могат да бъдат "излекувани".

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо нарече конверсионната терапия "отвратителна и унизителна практика" и заяви, че законопроектът "е получил кралско одобрение, което означава, че вече е закон".

Подпомагането и насърчаването на тази практика също ще се счита за престъпление. Освен това на родителите се забранява да водят детето си в друга държава с цел да бъде подложено на конверсионна терапия извън Канада.

Законът, който ще влезе в сила тридесет дни след подписването му, беше остро критикуван за някои от разпоредбите му, които бяха счетени за твърде радикални, тъй като могат да бъдат тълкувани широко. По-специално законът забранява на пълнолетни лица, които са дали съгласието си, да търсят терапия за конверсия. Последната е дефинирана в закона като консултиране, целящо "потискане или намаляване на нехетеросексуалното влечение или сексуално поведение". Други дефиниции описват терапията като инструмент за "потискане на недвойнствена полова идентичност на лицето" и "потискане или намаляване на половата експресия на лицето, която не съответства на пола, определен на лицето при раждането му".

Според някои канадският законопроект дори противоречи на Канадската харта за правата и свободите, тъй като далеч надхвърля научното определение за конверсионна терапия, разглеждано като "официален терапевтичен опит".

"Този законодателен акт е една от най-ярките атаки, които сме виждали срещу свободата на изразяване и свободата на съвестта и религията", казва Марти Мур, адвокат от Центъра за конституционни свободи в Калгари. "Нарушенията на Хартата, които присъстват в този законопроект, са много обезпокоителни."

Мур посочи как в преамбюла на законопроекта се описва като "мит" убеждението, че хетеросексуалността и цисджендър идентичността (понятие, означаващо хората, чието чувство за собствения им пол съответства на биологичния пол), установени при раждането им, са за предпочитане, което, както той предупреди, има потенциални последици за канадците, чиито религии насърчават сексуалността изключително между женени мъж и жена.

Той отбеляза, че канадските религиозни практики, според които сексуалността е възможна само между женени мъж и жена, могат да бъдат класифицирани от този закон като престъпление.

10 мъже потрошиха офис на ЛГБТИ

Група от 10 мъже наданаха офис на ЛГБТИ организация в София. Служителите, които са били в сградата, твърдят, че целият им офис е изпочу...

"Учението и разпространението на тези религии, ако влезе в контакт с ЛГБТ лице, независимо дали това ЛГБТ лице търси тази консултация или не, рискува да бъде класифицирано като конверсионна терапия", каза Мур.

Според него законопроектът може да изиграе вредна роля "в много ожесточени ситуации между родители и деца, между църкви и енориаши, между брачни двойки, които преминават през развод".

В същото време министърът на правосъдието и главен прокурор на Канада Дейвид Ламети, който представи проектозакона, подчерта, че той не забранява "обикновен, подкрепящ разговор с някого за неговата сексуална ориентация, полова идентичност или изразяване на пола".

"Този законопроект е насочен към нещо съвсем друго: хора, които активно работят и предоставят услуги, предназначени да променят нечия полова идентичност или изразяване на пола, така че да съответстват на пола, който им е бил определен при раждането, или нечия сексуална ориентация към хетеросексуална", отбелязва Ламети, цитиран от „Fox News“. "Тези опасни практики трябва да бъдат прекратени."

През 2016 г. подобен закон беше приет за първи път в Малта. През 2020 г. конверсионната терапия беше обявена за незаконна в Германия - ако пациентът е непълнолетен или е бил въвлечен насила в практиката. Тя е забранена и в двадесет американски щата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк
Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Продуцентът Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк. Апелативният съд отмени присъдата му от 2020 г. за изнасилване и сексуална агресия. Това...