Киберпрестъпленията струват на глобалната икономика над 1 трилион долара

1810
Киберпрестъпленията струват на глобалната икономика над 1 трилион долара
Снимка: iStock/Guliver

Очаква се киберпрестъпността тази година да струва на глобалната икономика повече от 1 трилион долара, което е повече от 50 % ръст от 2018 г. насам, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

В публикуван днес съвместен доклад, изготвен от McAfee Corp. и Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS) се казва, че цената на онлайн престъпната дейност възлиза на повече от 1 % от световното производство, а освен това има и значително нефинансово въздействие.

Анализаторите отбелязват нарастване на редица атаки, включително рансъмуер, фишинг, копиране на служебни имейли, шпионски софтуер и кражба на криптовалута. Част от ръста на тези престъпления може да се дължи на по-слабата сигурност, тъй като повече хора работят дистанционно.

САЩ със санкции срещу руснаци за киберпрестъпления

Съединените щати наложиха санкции на руснаците Максим Якубец и Игор Турашов, които властите обвиняват за подготовката и осъществяването...

„Тежестта и честотата на кибератаките върху бизнеса продължават да нарастват с развитието на техниката, новите технологии разширяват полето на заплахата, а естеството им се променя при работа от къщи“, смята Стив Гробман - главен технически директор в McAfee.

Докато промишлеността и правителствата са наясно с финансовите последици и последиците за националната сигурност от кибератаките, непланираното принудително бездействие, разходите за разследване на нарушенията и прекъсването на производството са по-слабо оценени високи разходи на въздействие.

Докладът се основава на проучване сред 1500 професионалисти в областта на управлението и бизнеса в САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Япония и Австралия.

Въздействието на киберпрестъпността включва загуба на интелектуална собственост и финансови активи, както и принудително спиране на системата и уронване на репутацията на организацията, се обяснява в доклада.

Разбиха престъпна група хакери, занимавали се с пране на пари

Служители от отдел „Киберпрестъпност“- ГДБОП разкриха организирана престъпна група за пране на пари, действала от 2016...

Не е тайна, че киберпрестъпността може да навреди на обществената безопасност, да подкопае националната сигурност и да навреди на икономиките", пишат в него експертите.

Това, което е по-малко известно, са скритите разходи, с които организациите може да не са наясно:загуба на възможности, пропилени ресурси и морални щети на персонала.

Обезпокоително според авторите на доклада е, че едва 44 % от анкетираните компании са заявили, че разполагат с планове за предотвратяване и реакция при инциденти със сигурността.

Докладът е изготвен на фона на вълна от атаки, насочени към здравни организации по време на глобалната пандемия от коронавирус и появилата се информация, че хакерите са насочили вниманието си към веригата за доставки на ваксини срещу COVID-19.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com