Краят на една утопия. Нова Зеландия промени курса към тютюнопушенето, въпреки че искаше да го изкорени тотално

2046
Краят на една утопия. Нова Зеландия промени курса към тютюнопушенето, въпреки че искаше да го изкорени тотално
Снимка: iStock

Със своята политика на нулева толерантност по време на пандемията от коронавирус Нова Зеландия демонстрира пред света крайни позиции по отношение на здравните въпроси. През миналата година последва друго радикално решение - островната държава, тогава под ръководството на Джасинда Ардърн, обяви, че иска на практика да елиминира пушенето на своя територия.

Предвиждаше се всеки един, роден след 2008 година, да няма право да си купува цигари. Броят на лицензираните места за закупуване на тютюневи изделия трябваше да бъде намален от 6000 на 600, а съдържанието на никотин в цигарите да падне под границата, която обикновено се счита за пристрастяваща. Нарушителите ги грозяха сериозни глоби.

Пълен обрат с новото правителство

Още: Тютюневата индустрия в Нова Зеландия отбеляза голяма победа

Новият премиер на страната Кристофър Луксън обаче отхвърли тези планове. Правителството аргументира решението с риска от процъфтяване на черния пазар. Луксън обаче призна, че данъчните постъпления от продажбата на тютюневи изделия са добре дошли. И все пак те не са "мотивация за този ход", твърди той.

Според новата министърка на финансите Никола Уилис допълнителните приходи ще бъдат използвани за данъчни облекчения, пише британският "Гардиън". Миналия петък Новозеландската национална партия на Луксън обяви създаването на трипартийна коалиция с дяснолибералната партия АСТ и популистката партия "Нова Зеландия на първо място". Според Уилис АСТ и "Нова Зеландия първа" са настоявали за разхлабване на мерките срещу тютюнопушенето.

Маорите са най-силно засегнати

Тези политики ще окажат влияние най-вече върху коренното население на Нова Зеландия - маорите. Защото при тях процентът на пушачите е изключително висок в сравнение с останалите групи в обществото. Средно за цялата страна делът на пушачите е 8%. А при маорите - около 20%. Ракът на белия дроб е една от основните причини за смъртност при жените маори.

Още: Една зодия трябва да намали цигарите, а друга да не близва алкохол днес. А теб какво те очаква ?

Причините за високата консумация на тютюневи изделия при тях са различни. Според специализираното издание New Zealand Medical Journal те продължават да са ощетени в много аспекти: приходите им са по-ниски, образователното ниво също. А тези фактори често водят до нездравословен начин на живот. Освен това през 19 век тютюнът е бил изгодна търговска стока между маорите и останалите хора, които са пристигали на острова. Това е довело и до широка консумация сред местното население.

"Загуба за здравеопазването"

Здравените експерти са изненадани от решението на новото правителство в Нова Зеландия. "Това е огромна загуба за общественото здравеопазване и огромна победа за тютюневата индустрия, чиито печалби растат на гърба на човешкото здраве", заявиха от неправителствената организация "Здравна коалиция Аотеароа". Аотеароа, впрочем, е името на Нова Зеландия, използвано от маорите. Друга здравна организация - "Хапай те Хауора", определи решението като "безскрупулен удар по здравето и благополучието на всички новозеландци". От "Аотеароа" също така цитират пред "Гардиън" модели, според които пълното прилагане на ограничителните мерки ще спести 1,3 милиарда долара на здравната система в следващите 20 години и ще доведе до сериозен спад на смъртността.

Една кутия цигари струва около 20 евро

Още: Първа кралска реч: Чарлз III почете майка си и очерта приоритетите на кабинета (ВИДЕО)

Луксън все пак декларира, че правителството му ще продължи с опитите да ограничи тютюнопушенето. В Нова Зеландия от десетилетия е забранено да се пуши в барове и ресторанти. А продажбата на цигари е позволена само на лица над 18 години. Акцизът върху цигарите скочи с 165% през 2010 година, а цената на една кутия в момента е около 20 евро.

Островната държава дълго бе смятана за пионер в тази посока. Напоследък и други страни полагат усилия за драстично ограничаване на тютюнопушенето. Обединеното кралство наскоро обяви серия от сходни мерки, включително забрана за закупуване на цигари за всички онези, които са родени след 2009 година. Малайзия също искаше да последва примера на Нова Зеландия.

 

Източник: Дойче веле

Още: Риши Сунак вдига възрастовата граница за тютюнопушене

Забраняват продажбата на нагреваеми тютюневи изделия с характерен вкус и аромат, различни от тютюневия

Кои хора са по-застрашени от развитие на диабет тип 2 ?

Лекар: 5 начина, които ще ви помогнат да понижите своя холестерол

Гърция: Пушенето наистина убива

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)
Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Президентът Джо Байдън се саморонизира, но се прицели остро в съперника си на изборите Доналд Тръмп на годишната вечеря на Асоциацията на кореспондентите...