Криза на горивата води до хаос в Куба: Ще има режим на тока

3114
Криза на горивата води до хаос в Куба: Ще има режим на тока
Снимка: Getty Images / Guliver

Очаква се прекъсванията на електрозахранването в Куба да се увеличат значително поради липсата на гориво, предупредиха официални лица в общонационално телевизионно предаване, което ще влоши тежкото положение на страната, която се бори с недостига на храна и лекарства, предава БГНЕС. 

Местните власти вече започнаха да обявяват ограничения за използването на електроенергия в държавните компании и други организации, включително отлагане на спортни събития и университетски занятия.

"Няма да имаме необходимото количество на гориво или това, което имахме през предишните месеци", заяви министърът на енергетиката и минното дело Висенте де ла О Леви заедно с министъра на икономиката на страната.

Длъжностните лица предположиха, че от октомври гражданите могат да очакват прекъсвания на електрозахранването до 8-10 часа на ден извън Хавана, където жителите обикновено са пощадени от прекъсвания на електрозахранването.

Управляваният от комунистите остров е потънал в криза и е измъчван от прекъсвания на електрозахранването и недостиг на храна, лекарства и гориво от началото на пандемията. Според правителството брутният вътрешен продукт е с 8 % под нивата от 2020 г., а производството на стоки - с 40 %.

Куба твърди, че за кризата до голяма степен са виновни санкциите на САЩ, които лишават страната от чуждестранна валута, за да внася по-голямата част от горивата, храните и другите си доставки. Вашингтон твърди, че комунистическата партия е отговорна за проблемите на Куба и че санкциите целят да възстановят демокрацията и спазването на човешките права.

Венецуела, която е най-големият доставчик на петрол за Куба, леко е увеличила износа до средно 58 000 барела на ден (бр.) досега през тази година, от 55 000 бр. на ден през 2022 г., като е доставяла повече мазут за производство на електроенергия. Според данните за корабоплаването в Куба се наблюдава и редовен внос на суров петрол и горива от Русия и Мексико.

Но вносът не е бил достатъчен, за да задоволи нарастващото търсене на горива на острова и да компенсира недостатъчната вътрешна рафинерия, казва Хорхе Пинон, старши научен сътрудник в Тексаския университет в Остин.

"Тази година Куба е закупила повече суров петрол и гориво в сравнение с миналата година. Въпреки това нарастващото търсене на електроенергия (не) е било задоволено нито от вътрешното производство, нито от достатъчни доставки от Венецуела", каза Пинон.

"Ако Мексико или Русия прекратят доставките, проблемите ще бъдат по-големи", добави той.

Кризата в Куба предизвика многобройни демонстрации, включително общонационални протести през юли 2021 г., които бяха най-мащабните след революцията на починалия лидер Фидел Кастро през 1959 г. Стотици хиляди хора напуснаха страната през последните две години, предава БГНЕС. 

ОЩЕ: Хвърляха коктейли "Молотов" по кубинското посолство във Вашингтон (ВИДЕО) 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Това ще промени ситуацията на фронта": Блинкен с обещание пред Зеленски

Вече има ново американско оръжие на бойното поле, заяви Белият дом

Посланикът на САЩ в Германия напуска

"САЩ ще продължи да помага на Украйна": Блинкен със светкавична визита в Киев (ВИДЕО)

Мексико отчита спад на нелегалната миграция

САЩ: Смяната на Шойгу показва отчаянието на Путин да поддържа войната в Украйна

Белият дом: Не вярваме, че в Газа се извършва геноцид

САЩ: Законът за чуждестранното влияние е несъвместим със западните стремежи на Грузия

След Бил Гейтс Мелинда напусна и фондацията им

Заснеха машинистка в метрото да се гримира в движение (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com