Къде да инвестираме във времена на висока инфлация?

5406
Къде да инвестираме във времена на висока инфлация?
Снимка: istock

Инфлацията по света расте с бързи темпове. В подобни времена са необходими различни подходи, ако искаме да запазим и умножим стойността на парите си. Легендарният инвеститор Уорън Бъфет има собствено мнение за инвестициите, особено когато говорим за периоди на покачваща се инфлация. Представяме някои от съветите му, цитирани от MarketWatch, относно къде е най-правилно да се инвестира при висока инфлация.

По време на общо събрание на акционерите през 2015 година, председателят на Berkshire Hathaway отбелязва: „Най-добрите бизнеси по време на инфлация са тези бизнеси, които купуваш веднъж, без да се налага в последствие да правиш допълнителни капиталови вложения.”

По думите му, трябва да се избягват инвестиции в бизнеси изискващи сериозни капиталови вложения. Според него, инвестициите в недвижими имоти са добро решение по време на инфлация, тъй като имотите се заплащат веднъж и после само се печели от скока в цената, породен от инфлацията. От друга страна, бизнеси като доставчиците на комунални услуги или тези свързани с железопътен превоз, не представляват добра опция по време на покачваща се инфлация.

По време на общо събрание на акционерите през 2009 година, Бъфет отбелязва, че най-доброто нещо, което човек може да направи по време на инфлация е да инвестира в себе си и собствените си способности.

Bank of England: Растящата инфлация може да предизвика пазарен шок

Увеличаването на базовия лихвен процент поради инфлацията може да причини срив на капиталовия пазар, предупреди днес Банката на Англия ...

„Ако си най-добрият учител, ако си най-добрият хирург, ако си най-добрият адвокат, ще получиш своя дял от националния икономически пай, независимо от стойността на валутата, каквато и да е тя”, казва милиардерът. По думите му, втората най-добра защита от инфлацията е „чудесен бизнес”, което означава компания, чиито продукти се търсят дори при вдигане на цените.

В писмо до акционерите от далечната 1981 година, Бъфет пише, че компаниите, които устояват на инфлация „трябва да имат две характеристики: (1) способността да вдигат цените безпроблемно (дори търсенето да е на едно равнище и капацитетът да не е напълно реализиран) без страх от значителна загуба, както на пазарен дял, така и на обем на стоката, (2) способност да побере големи покачвания в доларовия (паричния) обем в бизнеса (често продукт повече на инфлацията, отколкото на реален растеж) без да се налагат допълнителни капиталови инвестиции.”

Навярно най-добрият съвет, който трябва да запомнят инвеститорите от Бъфет е, че по време на инфлация, вместо да се влага в акции, по-добрият подход са индексните фондове.

По време на събрание на акционерите през 2021 година, Бъфет посочва: „Не мисля, че средностатистическият човек може да избира акции”, добавяйки, че от дълго време препоръчва на хората да се насочат към фонд на базата на индекса S&P500.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

УНИЦЕФ обяви колко деца са загинали в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com