Майчината смъртност в света е намаляла наполовина за 25 години

4989
Майчината смъртност в света е намаляла наполовина за 25 години
Снимка: Thinkstock

Майчината смъртност в света е намаляла почти наполовина - с 44 процента в сравнение с 1990 г., но само девет държави са постигнали поставените от ООН цели в тази област, предаде АФП.

Подобряването на здравето на майките е една от осемте цели за развитие на хилядолетието, приети от международната общност през 2000 г. Тогава държавите се ангажираха да намалят с три-четвърти майчината смъртност от 1990 г. до 2015 г., предаде Дарик.

Неомъжените майки трябва да подават втори път документи за детски

Майките, които нямат сключен брак с бащите на децата им и получават помощи от държавата, ще трябва да подадат отново документите си, ...

Според изследването, ръководено от Световната здравна организация, майчината смъртност в света сега е 216 на 100 000 раждания, при 385 на 100 000 през 1990 г. Усложненията през бременността или раждането са основна причина за смърт на тийнейджърките в повечето развиващи се държави.

Само девет държави (Бутан, Кабо Верде, Камбоджа, Иран, Лаос, Малдиви, Монголия, Руанда и Източен Тимор) са успели да постигнат поставената от ООН цел. 39 други държави са отбелязали "значителен прогрес".

Източна Азия има най-голям напредък с намаляване на майчината смъртност от 72 процента за периода от 1990 г. до 2015 г. Субсахарна Африка е районът с най-висока майчина смъртност - 66 процента от случаите. Въпреки всичко и там положението се е подобрило, като смъртността е намаляла с 45 процента за периода.

В развитите държави майчината смъртност е намаляла с 48 процента. Новата цел, определена през септември от ООН за 2030 г., е майчината смъртност да бъде сведена до под 70 случая на 100 000 раждания.

Лошите майки скъсяват живота на добрите бащи

Продължителността на живота при мъжете зависи от това как партньорката му се грижи за децата. Учени от Кембриджския университет устан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com