Меркел и Обама: За основните принципи сме единни

18556
 Меркел и Обама: За основните принципи сме единни
Снимка: Getty Images / Guliver

Между САЩ и Германия "може да съществуват тактически разногласия в някои аспекти" на подхода към събитията в Украйна, каза на американският президент Барак Обама на пресконференция след разговора си с германския канцлер Ангела Меркел.

От друга страна може и да няма, добави той, имайки предвид такива разногласия. "Ние сме абсолютно единни относно главния принцип, за който се застъпваме и не само по отношение на Украйна - принципа на суверенитета и териториалната цялост", добави президентът, цитиран от руската агенция ТАСС. В подобен дух бе и изказването на Меркел.

Меркел дойде и Обама смекчи тона по отношение на Русия

САЩ не търсят начин да предизвикат крах на Русия, която може да бъде партньор, заяви президентът Барак Обама на днешната си пресконфе...

"Що се отнася до доставянето на оръжия, аз вече казах мнението си", припомни канцлерът по повод идеята за изпращане на оръжия на властите в Киев."Вие обаче можете да бъдете сигурни, че независимо от това какво решим, съюзът между САЩ и Европа ще се запази, ще остане нерушим, дори и ако по отделни въпроси не сме съгласни винаги", подчерта тя.

Президентът на САЩ заяви, че не е взето решение дали ще се доставят оръжия на Украйна за конфликта на Киев с проруските сепаратисти, а от своя страна канцлерът на Германия Меркел предупреди, че този конфликт заплашва Европа.

На общата пресконференция в Белия дом двамата ръководители предупредиха Русия, че тя не трябва да се опитва да преначертава със сила картата на Европа. "Възможността за изпращането на оръжие е един от обсъжданите варианти", каза още Обама. Обама каза, че разчита на това, че няма да се стигне до изпращане на оръжия на Киев и кризата ще се реши по дипломатически път. "И след като дипломатическите преговори продължават и тази седмица, ние сме напълно съгласни, че в 21 век не можем да стоим безучастно и да позволяваме границите на Европа да се преначертават под дулото на пистолета", каза президента. В същото време Обама посочи, че САЩ не се опитват да отслабят Русия.

"Ние не търсим начин да доведем Русия до крах", каза Обама и добави, че САЩ не искат да я видят "обкръжена, притисната и отслабнала". По думите му Вашингтон е заинтересован в "силна, процъфтяваща Русия". "Те могат да бъдат наши партньори в противодействието срещу глобалните заплахи", добави американският президент. "Нашата цел не е да оборудваме и въоръжим Украйна, за да продължи настъпателни операции, а за да се защитава", изтъкна Обама, чиято администрация, по всичко изглежда, клони към идеята да доставят оръжия на Киев.

В същото време Германия и Франция са противници на такава идея. Този парлив въпрос между САЩ и Европа бе в центъра на разговорите между Барак Обама и Ангела Меркел по време на срещата им във Вашингтон. Меркел изложи пред президента мирната френско-германска инициатива, представена през последните дни на президентите на Украйна и Русия. Меркел обаче не скри тревогата си за мира в Европа, в годината когато се отбелязват 70 години от края на Втората световна война.

Меркел ще убеждава Обама в бъдещето на мирния план за Украйна

Германският канцлер Ангела Меркел ще представи мирния план за край на сраженията в Украйна на американския президент Барак Обама днес ...

"Като човек, който идва от Европа, мога само да кажа, че ако се откажем от принципа на териториалната цялост няма да можем да опазим мирния ред в Европа", каза Меркел, която заедно с президента Оланд проявява силна ангажираност при търсенето на дипломатическо решение на кризата. "Ние продължаваме да се стремим към дипломатическо решение макар и претърпели серия от провали", каза Меркел. До дни ще видим дали всички страни са готови да седнат на масата за преговори за мирно уреждане на конфликта, каза тя.

"Ние сме призовани да предлагаме решения, но не като посредници, а от гледна точка на защитата на интересите и мира в Европа. Ние с президента Оланд се занимаваме с това през последните дни и ще продължим тази усилия". Ангела Меркел предупреди, че изоставянето на принципите на териториална цялост в Украйна ще доведат до излагането на опасност на "мирния ред в Европа". Винаги съм казвала, че не виждам военно решение на даден конфликт. И сега трябва да положим всички усилия за постигане на дипломатическо решение".

Историята на Германия напомня, че противниците могат да станат съюзници. Тази година се отбелязва 70-годишнината от края на Втората световна война. Отбелязва се и 25-годишнината от обединението на Германия", припомня Обама. "Когато конфликтите по цял свят изглеждат нерешими, когато прогресът изглежда невъзможен, историята на Германия ни дава надежда. Ние можем да завършваме войни. Страните могат да се възстановяват. Противниците могат да стават съюзници. Стените могат да се рушат", каза Обама.

Той призна, че въвеждането на западни санкции срещу Русия не са разубедили "ръководството в Москва, не са го принудили да прекрати своя курс по отношение на Украйна". "Те обаче все пак имат негативно въздействие върху руската икономика. И това ще продължи така, отбеляза Обама. "Моята надежда е в това, че благодарение на дипломатическите усилия цената /последствията от санкциите/ ще се окаже достатъчно висока за това, господин Путин да предпочете дипломатическия вариант", каза Обама.

По думите му ако тези дипломатически усилия не се увенчаят с успех, то санкциите срещу Русия ще продължат. "И няма да се отметнем от думата си", предупреди той. Той каза също, че не чака някакво специално събитие или момент, когато САЩ да решат да предоставят оръжия на Украйна.

Тристранните преговори за Украйна ще продължат

Лидерите на Франция и Германия напуснаха Москва късно тази нощ след петчасова среща с Владимир Путин с обещанието да продължат преговор...

Обама посочи, че е взет под внимание и фактът, че тези евентуално изпратени оръжия може да не попаднат там за където са предназначени или да доведат до непропорционално използване на сила.

В края на пресконференцията журналисти повдигнаха темата за следенето от американските тайни служби на германски политици. "Без съмнение разобличенията на Сноудън развалиха начина, по който германците приемаха американското правителство и сътрудничеството на нашите разузнавания", призна президентът. Той каза, че миналата година властите в САЩ са положили много усилия, за да поправят тази ситуация.

Меркел коментира и работата на американската Агенция за национална сигурност (АНС). Тя заяви, че въпреки различията на Вашингтон и Берлин за методите на работата на АНС, двете страни трябва да си сътрудничат, за да се преборят със заплахата на тероризма. Миналото лято стана ясно, че освен широк кръг от хора, АНС са подслушвали и телефона на Ангела Меркел. В последствие от посолството на САЩ в Берлин беше експулсиран шефът на американските разузнавателни служби в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Пожелания за Гергьовден
Пожелания за Гергьовден

Всеки познава поне един човек с името Георги или Гергана, които празнуват имен ден на 6 май - ето кои са най-хубавите пожелания за Гергьовден. Най-хубавите...