Мит Ромни - гаф след гаф

8958
Мит Ромни - гаф след гаф

За Мит Ромни нещата не вървят добре. Но за това той може да се сърди най-вече на себе си. Който разказва без никакви задръжки за няколкото кадилака на жена си, не може да очаква, че ще се превърне в любимец на народа.

Мит Ромни е всъщност интелигентен човек. Хората, които го познават отдавна, се кълнат в това и могат дълго да разказват за трудностите по време следването му и последвалите години на доказване във финансовата компания Бейн Кепитъл. От тях ще научим още, че като силно вярващ мормон Ромни е много добре запознат с темата за грижата за отделния човек. Освен това той притежавал аналитично мислене и винаги премервал всичките "за" и "против", преди да отсъди.

Налага се да кажем обаче, че все някога той ще трябва да се е разделил с тези си положителни качества. Как иначе да си обясним необмислените му думи, с които той вмени вина на президента Барак Обама за нападението срещу американското посолство в Бенгази? При това без да е проверил фактите, които дори си позволи да преиначава.

Гаф след гаф

И още: нищо в поведението му не подсказва, че е добър мениджър. В предизборната кампания неговите съветници допускат грешка след грешка. В списъка с гафове вписваме и това, че в заключителната си реч на конгреса на републиканците, на който беше официално номиниран за кандидат-президент, той не спомена нито думичка за американските войски в Афганистан. Да не говорим за набързо свиканата от него пресконференция след видеото, в което атакува избирателите на президента Обама. Вместо обаче да оправи нещата, той забърка още по-голяма каша.

Все още помним и онези негови реплики, с които той ни съобщи, че съпругата му кара няколко "Кадилака"; че не се притеснява много за бедните, защото те получават помощи от държавата; и че не печели много от речи - очевидно сумата от 370 хиляди долара, които Ромни е взел като платен оратор само за една година, в неговите представи не е нищо особено. Посланието, което той изпраща към избирателите с тези си признания, гласи: Ромни е един богаташ, който няма никаква представа как живее обикновеният американец. С което той налива допълнително вода в мелницата на своя опонент - президента Обама и неговия предизборен щаб.

И всичко това при положение, че политиката на Обама има немалко слаби места, които могат да бъдат умело използвани за предизборни атаки: от високата безработица, през растящия бюджетен дефицит и държавните задължения, до застоя в Близкоизточния мирен процес и преговорите по ядреното досие на Иран. Предизборният щаб на Ромни засега не успява да намери верния тон дори по онази тема, за която се смята, че Ромни е много по-добре подготвен от Обама - икономиката и работните места.

Извъртания на 180 градуса

Има още нещо, което подсказва, че нещата при републиканците не вървят добре: почти няма тема, по която Мит Ромни да не се е извъртял на 180 градуса от казаното в началото на предизборната кампания - от абортите, през държавните здравни осигуровки и еднополовите бракове, та чак до въпроса за имигрантите. По всички тези важни теми Ромни трябваше да отстъпи и да се позиционира вдясно, за да угоди на твърдото ядро републикански избиратели. Нищо чудно, че при това положение той често среща трудности да формулира позицията си.

Заради всичко това в ръководството на Републиканската партия сигурно вече си скубят косите. Многото допуснати дотук грешки доведоха до два провала: първо, Ромни не успя да се възползва от добрата си стартова позиция. И второ, днес той вече е принуден да премине в отбрана. Със сигурност нетвърдите избиратели - тоест, колебаещите се и онези, които гласуват всеки път различно - ще си помислят много добре, преди да решат дали е разумно да се доверят на Ромни.

Дойче Веле

Ромни към гейове: Ама вие имате ли семейства?

Нов разказ, описващ срещата на Мит Ромни с еднополови двойки, бе публикуван снощи в сп. "Бостън Спирит". Според материала, бившият гу...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com