Можем ли да се заразим с коронавирус от повърхности?

11406
Можем ли да се заразим с коронавирус от повърхности?
Снимка: iStock/Guliver

Все още не е доказано, че хората могат да се заразят с новия коронавирус, като докосват заразени повърхности, заявиха от Световната здравна организация. Независимо от това от СЗО напомнят, че е препоръчително да се дезинфекцират често докосвани повърхности и предмети.

Клинични проучвания преди време установиха, че вирусът може да оцелее върху външната страна на маска за лице до седем дни. От СЗО обаче отбелязват, че тези твърдения трябва да се възприемат с известна доза скептицизъм. „Такива изследвани се провеждат в лаборатории, в които условията са напълно различни от реалния живот и са близки до идеалните“, напомнят от организацията. Макар да няма доказани случаи на зараза с коронавируса от повърхност, този начин на предаване не бива да се изключва, като се има предвид поведението на други коронавируси. Затова е важно да се дезинфекцират всички повърхности, напомнят от СЗО.

Проучване: COVID-19 отслабва в топлината, но ще има втора вълна

Анализ на университета в Харвард, MTI и други институции потвърди предположението, че високите температури влияят на COVID-19, което пр...

В проучването върху устойчивостта на вируса беше установено, че той оцелява върху неръждаема стомана и пластмаса в продължение на четири дни, върху стъкло - за два дни и върху дърво и плат – един ден. Друго изследване показва, че той оцелява върху медна повърхност четири часа, 24 часа - върху картон и 72 часа върху пластмаса и стомана.

Намирането на вирусна РНК обаче, се оказва, че не невинаги означава, че намереният коронавирус има способността да заразява, напомнят експерти. Според тях изключително важно в случая е запазването на липидната обвивка, чрез която той прониква в клетките и предизвиква заразяване. Тази обвивка е податлива на всякакви външни влияния и често се разпада бързо в неблагоприятни за нея условия. Така, дори и да има запазена РНК структура, вирусът не може да причини заболяване. Именно затова от СЗО предупреждават, че резултатите от лабораториите, които показват изключителната издържливост на коронавируса, трябва да се приемат с известна условност.

Златният стандарт за подобно изследване е взимането на материал от различни повърхности и отглеждането му в живи клетки в лаборатория, където условията са идеални за това. Този начин, обаче, не дава сигурен отговор на въпроса, защото в ежедневието тези условия са много различни. Освен това, за да се прави такъв анализ, е нужно той да се извърши в лаборатории с 3-то ниво на биосигурност, които са изключително специализирани и изискват специално подготвен персонал и съблюдаване на изключителни мерки за безопасност.

Много от лабораториите ползват стандартния PCR метод, за да откриват вируса върху повърхности. Този метод обаче, не е подходящ за подобно изследване, защото може да открие вирусна РНК, но не прави разлика между това дали тя е инфекциозна или просто има следи от генетичния материал. Именно затова, PCR метода се използва основно за епидемиологични изследвания.

Учени: Очите са входна врата за коронавируса

Екип от лекари и лаборанти от института Джон Хопкинс доказват, че очите и околните тъкани представляват сериозен риск от заразяване с к...

Още актуални новини от пандемията с коронавирус може да откриете ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка