МВФ: 6% ръст на световната икономика, развиващите се страни изостават

2518
МВФ: 6% ръст на световната икономика, развиващите се страни изостават
Снимка: iStock

Световната икономика ще отчете ръст от 6% тази година, но различията между страните се увеличават, тъй като напредналите икономики се ускоряват, докато развиващите се страни изостават, заяви Международният валутен фонд (МВФ).

Въпреки че прогнозата за глобален растеж е непроменена от предходната прогноза през април, САЩ се очаква да постигнат по-бърз 7-процентен ръст благодарение на огромните държавни разходи и широко разпространените ваксинации срещу Covid-19. МВФ обаче намали прогнозата за Индия, която е изправена пред възраждане на инфекциите.

„Достъпът до ваксини се очерта като основна линия на разделение, според която глобалното възстановяване се разделя на два блока“, заяви Международният валутен фонд в своя актуализиран доклад „Световна икономическа перспектива“, предупреждавайки за опасността за икономиката, ако се оставят новите вирусни варианти да върлуват.

Възстановяването "не е гарантирано дори в страни, където в момента инфекциите са много ниски, докато вирусът да циркулира другаде", се казва в доклада.

И въпреки че неотдавнашният скок на инфлацията е резултат от безпрецедентния и неравномерен обрат на пандемията и би трябвало да се окаже временен, МВФ повиши възможността повишенията на цените да станат „постоянни“. Базираният във Вашингтон кредитор за пореден път подчерта, че „непосредствен приоритет е да се прилагат ваксини по справедлив начин в целия свят“.

Напредналите държави са ваксинирали близо 40% от населението, в сравнение с едва 10% в развиващите се пазари и още по-малко в страните с ниски доходи, се казва в доклада.

„Появата на силно инфекциозни вирусни варианти може да провали възстановяването и да унищожи 4,5 трилиона долара кумулативно от глобалния БВП до 2025 г.“, предупреди главният икономист на МВФ Гита Гопинат в публикация.

Въпреки че някои държави с нововъзникващи пазари като Бразилия и Мексико са готови да покажат по-силен растеж през тази година, развиващите се страни като група изостават и се борят да се върнат на своите нива преди пандемията.

"Бих казала, че сме по-притеснени, отколкото през април," каза Коева-Брукс заместник-директор на изследователския отдел на МВФ, пред АФП.

МВФ настоява за план за 50 милиарда долара, който предлага "осъществими разходи за прекратяване на пандемията" чрез разпространение на ваксини и адресиране на непосредствените нужди в страните с по-ниски доходи.

Нарастващите цени са друг фактор, който тежи върху глобалното възстановяване и представлява предизвикателство за политиците.

"Безпрецедентният срив в световната икономика през миналата година продължава да предизвиква вторични трусове", каза МВФ, посочвайки недостига на компютърни чипове и липсата на транспортни контейнери там, където са необходими, което забавя доставките на материали.

Коева-Брукс заяви, че някои от затрудненията и скоковете на цените са очаквани и трябва да бъдат временни, но икономистите от МВФ признават, че по-високата инфлация може да остане.

Тъй като ситуацията е уникална и „никога не сме знаели как да отворим отново икономики след криза като тази“, е трудно да се прогнозира, каза тя.

МВФ обаче заяви, че инфлацията трябва да се върне към предпандемичните граници през 2022 г. и призова централните банки да откажат да реагират на временния ценови натиск - но да бъдат готови да предприемат "превантивни действия".

Ваксинациите позволиха икономическо възобновяване и доведоха до подобрения в САЩ за тази и следващата година, когато се очаква ръстът да достигне 4,9%. Това обаче предполага, че по-късно тази година Конгресът на САЩ ще одобри нов кръг от разходи, като тези за инфраструктурата и програмите за създаване на работни места на президента Джо Байдън.

МВФ повиши също прогнозите за 2021 г. за Канада и Великобритания на съответно 6,3% и 7%, докато се очаква БВП на еврозоната да се увеличи с 4,6%, малко по-високо от този през април.

Прогнозата за растеж на Индия беше намалена с три пункта до 9,5 процента и дори за Китай беше намалена с три десети от процентния пункт до 8,1 процента.

В Латинска Америка се очаква Мексико да отчете по-висок растеж, подпомогнат от положителните ефекти от американската икономика, а Бразилия също получи тласък на фона на нарастващите цени на суровините, се казва в доклада.

Още: Кристалина Георгиева с предупреждение за разлики между богати и бедни страни след пандемията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка