МВФ вижда растеж в глобалната икономика въпреки пандемията

1054
МВФ вижда растеж в глобалната икономика въпреки пандемията
Снимка: Getty Images

Икономическият растеж, воден от Съединените щати и Китай, се ускорява, усилвайки рисковете от неравномерно глобално възстановяване, заяви шефът на МВФ във вторник, предаде АФП.

"През януари прогнозирахме глобален растеж от 5,5 процента през 2021 г.", заяви шефът на МВФ Кристалина Георгиева в обръщение преди годишната пролетна среща на органа, съорганизирана със Световната банка.

"Сега очакваме по-нататъшно ускорение", каза тя преди официалната актуализация на прогнозата на международната организация след седмица.

Основните фактори за подобрените перспективи включват приемането на американския пакет за икономическо облекчение на президента Джо Байдън от 1,9 трилиона долара и очаквания ефект от коронавирусните ваксини, които все повече се предлагат в по-големите икономики, каза Георгиева.

Тя също похвали "изключителните усилия" на работниците от цялата вселена на здравеопазването, включително лекари, медицински сестри и учени,разработващи ваксини.

Правителствата изиграха ключова роля за предотвратяване на световната депресия, каза Георгиева, с около 16 трилиона долара фискална подкрепа и "масивна инжекция на ликвидност от централните банки", предотвратяваща пълна катастрофа.

Без тези стъпки световният икономически спад от 3,5% през 2020 г. "би бил поне три пъти по-лош", каза тя.

Кристалина Георгиева е в списъка на Bloomberg за най-влиятелни личности на 2020 година

Bloomberg представи списък с 50 души, които според него определят "безпрецедентната" 2020 г., предаде БГНЕС. Според агенцията, пандеми...

Но МВФ вижда все по-големи признаци на „възстановяване на много скорости“, задвижвано от САЩ и Китай, които са на път да се радват на растеж до края на 2021 г., който изпреварва резултатите им отпреди кризата.

Като цяло глобалните перспективи остават помрачени от „изключително висока несигурност“, като икономическата активност все още е тясно свързана с пандемията.

"Толкова много зависи от пътя на пандемията - който сега се формира от неравен напредък във ваксинацията и новите вирусни щамове, които задържат перспективите за растеж, особено в Европа и Латинска Америка," каза тя.

Особено уязвими са нововъзникващите пазари с „по-крехки“ правителства.

„Много от тях са силно изложени на силно засегнати сектори, като туризма“, каза Георгиева. "Сега те са изправени пред по-малък достъп до ваксини и още по-малко възможности в бюджета си." Силно притеснение в глобалната икономика, страдаща от различните темпове на възстановяване, би било внезапно покачване на американския растеж, което води до скок на лихвените проценти и бягството на капитали от нововъзникващите региони.

Кристалина Георгиева: Трудното тепърва предстои, 2020 година може би беше по-лесната част от задачата пред нас

Глобалната икономика е в началото на своето възстановяване, но най-трудното може би тепърва предстои, предвид нелеката задача на полити...

"Очакваме инфлацията да остане ограничена, но по-бързото възстановяване на САЩ може да доведе до бързо покачване на лихвените проценти, което може да доведе до рязко затягане на финансовите условия - и изтичане на значителни потоци на капитал от нововъзникващите и развиващите се икономики", каза тя.

Георгиева настоява за щедри инвестиции в производството и разпространението на ваксини, за да се улесни преходът към икономиката след коронавируса.

Тя също така подкрепя увеличените инвестиции за най-уязвимите страни, както и разходите за инфраструктура, здравеопазване и образование, така че „всеки може да се възползва от историческата трансформация към по-зелени и по-умни икономики“.

Тази група нации се нуждае от 200 милиарда долара за пет години, за да преодолее пандемията и още 250 милиарда долара, за да се върне към траекторията на среща с по-богатите страни, каза Георгиева, цитирайки скорошно проучване на МВФ.

МВФ вече е осигурил 107 млрд. долара за финансиране и облекчаване на обслужването на дълга за 29-те най-бедни държави. Това включва подкрепа за Африка на юг от Сахара на около 13 пъти по-високо ниво от преди. Подкрепата в рамките на международната организация също се изгражда за отпускане на около 650 милиарда долара специални права на тираж в помощ на най-уязвимите държави, каза Георгиева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка