Мъж почина при арест за неспазване на карантинните мерки в Колумбия (ВИДЕО)

3437
Мъж почина при арест за неспазване на карантинните мерки в Колумбия (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

Видео с продължителност 2 минути и 18 секунди от Богота разпали нови полемики. Двама полицаи задържат мъж и го притискат към земята. Чува се звук на електрошок. Хората, които записват, молят да не правят повече така, съобщава Би Би Си. Задържаният, 45-годишен адвокат и таксиметров шофьор на име Хавиер Ордоньес е откаран в полицейското управление, а по-късно - в болница в западната част на столицата, където умира, пише БГНЕС.

Тръмп мобилизира федерални сили заради поредните безредици след полицейска стрелба по афроамериканец

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в Twitter, че федералните правоприлагащи органи ще бъдат изпратени в Кеноша, Уисконсин, за да пот...

Видеото предизвика лавина от възмущение в Колумбия: от кмета Клаудия Лопес до прокурора Едуардо Барбоса, всички осъждат инцидента. Започват разследвания и реформи. Министърът на отбраната Карлос Холмс Трухийо осъди полицейските действия и заяви, че вече е започнато разследване срещу двамата служители. Мнозина сравниха събитието със случая на Джордж Флойд - афроамериканец, който почина след арест от полицай. Припомняме, че инцидентът породи ново движение на протести срещу полицейски злоупотреби и расизъм в САЩ.

В Колумбия, според полицейски доклад, който изтече в медиите, са регистрирани 400 случая на полицейски злоупотреби през последните месеци. Според свидетел на ситуацията, той и неговият приятел са пийнали по няколко питиета в апартамента на починалия. После слезли, за да купят още и през това време полицията ги е забелязала и арестувала. Полковник Гилен Александър Амая Олмос даде полицейската версия. „Около 8 души, които се карат на улицата и по всичко изглежда, че са употребили алкохол. Опитват се да ги успокоят, но те стават агресивни. Полицията трябва да ги арестува", е версията на Олмос.

Свидетели казват, че са били задържани за глоба заради нарушаване на едно от карантинните ограничения, което все още забранява срещи и консумация на алкохол на обществени места, въпреки факта, че много от ограниченията за движение вече са облекчени.

Урибе, един от приятелите му твърди, че когато са пристигнали в управлението, Хавиер Ордоньес вече е бил в безсъзнание. Качили го в патрулка, за да го откарат в болницата, но там мъжът веч е бил без жизнени показатели. Лекарят казал, че е починал в резултат на нанесените му удари. До този момент причините за смъртта на Ордоньес не са изяснени от болницата или полицията.

Отново убит при арест афроамериканец в САЩ

Полицията в Луизиана застреля тъмнокож младеж при опит да го арестува, а правозащитници обявиха инцидента за поредния случай на полицей...

Страната преживява вълна от убийства в региони, където въоръжени банди, свързани с наркотрафик, се борят за територия след демобилизацията на групите им. Но някои от тези неотдавнашни убийства, като това в Саманиего, в Нариньо, при което загинаха 8 млади хора, изглежда са плод на инсценировки на престъпниците, че са свързани с вируса. Службата на омбудсмана съобщава, че най-малко 30 души са били убити от незаконни групи под предлог, че не са спазили правилата за изолация.

Случаят с Ордоньес има особености, които не са изяснени, но според Ланс те са част от общо явление в Колумбия. Винаги, когато има убийство, като това, се посочва, че жертвата е консумирала наркотици или е откраднала, или е направила нещо неправилно. Няма значение дали контролният орган, полицията или въоръжените групи са правишили законните си права. С това те оправдават злоупотребата със сила.

Според свидетелите, Ордьонес казал на полицаите: "Глобете ме". Това били последните му думи.

Социалният министър на Словакия - под карантина

Министърът на труда, социалните въпроси и семейните въпроси на Словакия Милан Крайняк е в самоизолация поради заразяването на един от с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com