Над 200 млн. християни по света са подложени на гонения

1628
Над 200 млн. християни по света са подложени на гонения
Снимка: Getty Images / Guliver

По света над 200 млн. християни са подложени на гонения поради вярата им, което това ги превръща в най-голямата преследвана религиозна общност.

Това са заключенията, които могат да бъдат направени въз основа на новия световен индекс на преследванията на християните, дело на американската неправителствена организация Open doors. Тя следи със свои екипи за положението на вярващите в Исус Христос в 60 страни по света.

Най-тежко е положението на християните в Северна Корея. Режимът в Пхенян води статистика от 15 г. Индексът оценява всяка година положението в 50 страни по света, в които християните са подлагани на най-сериозни преследвания. И трагичната истина е, че от година на година положението на 650 млн. християни се влошава в страните, в които те представляват малцинство. На гонения особено са подложени християните с мюсюлмански произход, гласи доклада.

Също така е голяма опасността за християните, идваща от дейността на радикални ислямистки групировки: поради тази причина на над 1 млн. християни им се наложило да бягат от родните си места поради вероятността от атаки срещу тях на ислямисти и милициите на терористи като "Ислямска държава" или "Боко Харам".Само в Северна Нигерия през последните години са унищожени стотици черкви.

През последните 15 г. Северна Корея неизменно оглавява статистиката на преследванията срещу християни. Диктаторът Ким Чен Ун предприема масирани действия срещу християните в страната, където около 300 000 привърженици на Христа оцеляват само в условия на нелегалност. Ако бъдат разкрити като привърженици на правата вяра, тях ги грози екзекуция или принудителен труд. Около 70 000 християни, включително и цели семейства, се намират в ужасни условия в трудови лагери.

Кардиналът на Виена: Трябва да се страхуваме, че християнството отслабва

Австрийският кардинал Кристоф Шьонборн се опасява, че Европа рискува да загуби своето религиозно наследство заради равнодушието на хрис...

На второ място в тази грозна класация се намира Сомалия, където живеят едва няколкостотин християни с мюсюлмански произход. Бъдат ли открити какви са, биват убивани незабавно.

В Пакистан, втората по население мюсюлманска страна в света, преследванията срещу християните са извършвани не толкова от властите, колкото от ислямистки групировки и духовници. На това са подложени около 3,8 млн. души.

Според Open doors в Сирия и Ирак вече са останали едва една шепа християни. Ислямистката групировка ИД ги поставя пред избор: бягство или смърт. В сравнение с действията на ислямистите християните виждат в режима на Башар Асад по-малкото зло, поради което бягат от контролираните от следовниците на Абу Бакр ал-Багдади райони в регионите под контрола на правителството.

В 35 от 50 страни, разгледани в Индекса на преследванията, зад гоненията на християните стоят ислямистите. Голяма роля в тази мрачна действителност имат групировки като "Боко Харам", "Ал-Шабаб" и не на последно място ИД. Не само екстремистите от тези групировки, но и симпатизиращи им прослойки от населението, се отнасят с изключителна жестокост и насилие срещу християните и другите малцинства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com