ООН призова за спиране на санкциите срещу страни, страдащи от пандемията

3361
ООН призова за спиране на санкциите срещу страни, страдащи от пандемията
Снимка: iStock

Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет призова за облекчаване или преустановяане на санкциите срещу редица държави, засегнати от новия тип коронавирус. Това се посочва в нейното изявление, цитирано от световните агенции.

Става дума за страни като Иран, Венецуела, Куба, Зимбабве и КНДР. „В този изключителен момент, както поради причини, свързани с глобалните усилия в областта на общественото здраве, така и за да се подкрепят правата на човека и да се спаси живота на милиони хора в тези страни, санкциите трябва да бъдат облекчени или преустановени“, подчерта Бачелет.

Светът по време на пандемията от испански грип през 1918 (СНИМКИ)

В момента светът се бори с коварния коронавирус, като до момента са заразени 395 579 човека, а смъртните случаи са 17 234. Ние ще ви въ...

„Жизненоважно е да се избегне сривът на медицинската система на която и да е държава, като се има предвид експлозивното въздействие, което тя ще окаже върху смъртността, страданията и по-големия брой инфекции“, каза експертът и обясни, че „по време на глобална пандемия възпрепятстване на медицинските усилия в една страна е риск за всички“. Според върховния комисар изключенията, предвидени в санкциите за доставката на хуманитарни продукти, следва да се тълкуват широко, а разрешението за доставка на медицинско оборудване трябва да бъде дадено "бързо и гъвкаво".

В тази връзка Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека (OHCHR) припомни, че "най-малко 1800 души", включително 50 медицински работници, са починали от болестта, причинена от коронавируа в Иран. Санкциите срещу страната „са засегнали достъпа до основни лекарства и медицинско оборудване, включително дихателни апарати и предпазни средства за здравните работници“.

Както Бачелет заяви, "санкциите могат също да попречат на усилията на медицинските работници в Куба, Северна Корея, Венецуела и Зимбабве". Тя подчерта, че бариерите пред вноса на медицински материали ще „причинят дългосрочна вреда“ на населението на тези страни. Върховният комисар призова за съвместни действия на страните по света за борба с пандемията. Тя припомни, че никоя държава не може да победи сама тази болест и в настоящата ситуация е необходимо да се покаже „солидарност, сътрудничество и грижа“.

Припомняме, че броят на инфектираните с новия по целия свят надмина 382 000. Според актуализирани данни към обяд на 24 март, броят на смъртните случаи от Covid-19 е 16 655, а 102 411 са възстановени.

Радан Кънев иска от ЕК подкрепа за малкия и средния бизнес

Българският европейски депутат Радан Кънев (ЕНП/ДБ) и негови колеги от Европейския парламент, представители на различни парламентарни г...

Темата продължава и в нашия блог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка