Още един министър на Тръмп подаде оставка

1717
Още един министър на Тръмп подаде оставка
Снимка: Getty Images/Guliver

Изпълняващият длъжността министър на вътрешната сигурност на САЩ Чад Улф подаде оставка. Той публикува писмо с решението си, изпратено до министерството, съобщава CNN, цитирана от БГНЕС.

"От 23:59 ч. днес напускам поста изпълняващ длъжността министър. Съжалявам за тази стъпка, тъй като възнамерявах да работя в отдела до края на мандата на настоящата администрация", отбелязва Улф, който миналата седмица заяви, че няма намерение да подава оставка.

Тръмп се срещна с Пенс в опит да изглади нещата след метежа в Капитолия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и вицепрезидентът Майк Пенс се срещнаха в понеделник вечерта в Белия дом, съобщават редица американски ...

Той отбеляза, че това решение е свързано със "скорошни събития", но не спомена бунтовете в Конгреса.

Според Улф, ръководителят на Федералната агенция за управление при извънредни ситуации Пийт Гейнър ще изпълнява временно длъжността на ръководител на вътрешната сигурност.

На 7 януари президентът на САЩ Доналд Тръмп оттегли кандидатурата на Улф за поста министър на вътрешната сигурност, изпратена преди това до Сената за одобрение. Очевидно Тръмп е взел това решение във връзка с публикуването от Улф на писмено изявление, в което американският лидер всъщност е бил подложен на прикрита критика. Министърът призова държавния глава да осъди категорично действията на участниците в безредиците, които се състояха на 6 януари във Вашингтон. Улф също добави, че използването на насилие за постигане на политически цели е напълно неприемливо. Той добави, че не възнамерява да подаде оставка по собствена инициатива и планира да остане на поста до изтичането на сегашната администрация на САЩ на 20 януари, за да осигури безпроблемно прехвърляне на работата на екипа на следващия президент на САЩ Джо Байдън и да поддържа подходящото внимание на Министерството на вътрешната сигурност на САЩ към "сериозните заплахи" към държавата. Според заместник-секретаря на Белия дом Джъд Дир решението на Тръмп е взето още преди размириците в Конгреса и не е свързано с тях и неговото изявление.

В края на август ръководителят на администрацията на Вашингтон обяви намерението си да номинира Улф за поста началник на американското министерство на вътрешната сигурност. Той е изпълняващ длъжността началник на отдела от 13 ноември 2019 г.

Демократите внесоха обвинителния акт срещу Тръмп - първа стъпка към импийчмънт

Демократите внесоха обвинителния акт срещу Доналд Тръмп, което е първи етап към започването на нова процедура по импийчмънт. Обвинениет...

Министерство на вътрешната безопасност на САЩ е създадено през ноември 2002 г. (след поредицата от терористични атаки в САЩ на 11 септември 2001 г.) в резултат на сливането на 22 различни агенции и се занимава с широк спектър от въпроси - от борбата с тероризма и киберсигурността до граничния и митнически контрол и помощ при извънредни ситуации. В структурата на министерството работят около 240 хиляди души.

Улф, който заемаше поста в продължение на 14 месеца, е поредният секретар на кабинета, подал оставка през последните дни, въпреки че не е ясно дали той е пряко свързан с вълненията от миналата седмица. Бетси Девос, която беше министър на образованието и Илейн Чао, която беше секретар по транспорта, също подадоха оставки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com