Още една стъпка към отстраняването на президента на Венецуела Николас Мадуро

1014
Още една стъпка към отстраняването на президента на Венецуела Николас Мадуро

Венецуелските власти бяха позволиха на инициаторите на референдум за отстраняването на държавния глава Николас Мадуро да направят следващата стъпка, предаде AFP.

Председателят на Централната избирателна комисия Тибисай Лусена обаче предупреди, че всякакви прояви на насилие незабавно ще преустановят процеса. Лусена обяви, че от 20 до 24 юни комисията ще събере скенирани пръстови отпечатъци на подписалите петицията за отстраняване на Мадуро, за да се удостовери идентичността им. 

Средната класа във Венецуела рови в кофите от глад

Във Венецуела хора от средната класа са докарани до положение ровят в боклука, за да намерят храна, с която да се нахранят, или която д...

Членовете на комисията, които се опитваха да забавят процедурата, изглежда започват да се огъват, след като в четвъртък протестите прераснаха в насилие и виден опозиционен депутат беше бит и окървавен. 

Малко след безредиците член на Централната избирателна комисия обеща оповестяване на график за проверка на присъединилите се към петицията, която беше внесена на 2 май с 1,8 милиона подписи, припомня БГНЕС.

В четвъртък полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне опозиционни депутати, които се опитаха да скандират пред сградата на Централната избирателна комисия. Когато опозиционната група беше пресрещната от привърженици на Мадуро, избухна сбиване. Хулио Борхес – лидер на опозиционното мнозинство в Конгреса, беше нападнат с бухалки, удрян и ритан.

Поне 200 000 души, подписали петицията, ще трябва да потвърдят самоличността си с пръстови отпечатъци. По конституция, след това опозицията ще трябва да събере още 4 милиона подписа – 20% от електората, за да предизвика референдум за отстраняване. 

Опонентите на Мадуро се опитват да направят така, че референдумът да е преди 10 януари, тъй като при успех, това ще предизвика нови избори, вместо властта да бъде поета от вицепрезидента. 

Опозицията във Венецуела: Вече може да се проведе референдум за сваляне на Мадуро

Изборните органи на Венецуела приеха за валидни събраните 1,3 млн. подписа под петицията за референдум за отстраняване на президента Ни...

Седем всеки 10 венецуелци искат левият президент Мадуро да бъда отстранен, сочат допитвания. 

В беден квартал на столицата Каракас започнаха плячкосвания на камиони с храна и магазини. 

Макар че разполага с най-големите нефтени залежи, Венецуела пострада много сериозно от резкия спад в цената на суровия петрол, който крепи икономиката й. 

Страната е скована от дълбока рецесия, храните и основни стоки липсват, а инфлацията е най-висока в целия свят. 

Влошавайки допълнително ситуацията, продължителна суша силно намали износа на електроенергия от ВЕЦ, което накара правителството да въведе режим на тока и да затвори държавни учреждения, които работят само два дни в седмицата.

Гладни бунтове във Венецуела

В Каракас се отприщи масово недоволство, предизвикано от недостига на основни храни. Протестите, избухнали вечерта в четвъртък, продъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка