Още не е ясно кой е новият президент на САЩ, но Байдън изглежда с повече шансове

11980
Още не е ясно кой е новият президент на САЩ, но Байдън изглежда с повече шансове
Снимка: Getty Images/Guliver

Напълно очаквано с оглед предварителните прогнози и очаквания, изборите за нов президент на САЩ все още не са решени - най-вече заради преброяването на рекордния вот, дошъл по пощата, който наброява около 100 000 000 души.

Засега обаче настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп губи - поне според т.нар. екзитполове. Според CNN, неговият основен опонент Джо Байдън води с 253 на 213 електорални гласа, като печели първият, който събере 270 гласа. Според Fox News, която Тръмп счита за единствената "истинска" медия от големите марки, преднината на Байдън е дори по-голяма - 264:214. Причината е, че Fox счита, че Байдън печели в Аризона, а това са 11 електорални гласа.

Европа мълчаливо чака изхода от изборната борба в САЩ

Докато преброяването на гласовете на изборите в САЩ продължава, Европа мълчи и наблюдава. Не всички лидери, обаче мълчат. Един от тях б...

Все още не е ясно какво се случва в Пенсилвания - от този щат се чакат 29 гласа и ако Байдън спечели там, всичко приключва. А Тръмп почна с оспорванията в съда - в щатите Мичиган, Уисконсин, Джорджия и Пенсилвания, като CNN съобщава, че щабът му мисли за искове още в Аризона и Невада. Специално за Пенсилвания щабът на Тръмп използва думите "яростна измама".

Джъстин Кларк, заместник-ръководител на предизборния щаб на Тръмп, публикува изявление, в което се казва: "Президентът Тръмп и неговият екип се борят за доброто на нацията, за да поддържат върховенството на закона, а законът на Джорджия е много ясен: за законно преброяване, бюлетините, изпратени по пощата трябва да бъдат получени до 19:00 ч. в изборния ден. Това все още е законът, дори след като демократите съдиха по-рано тази година за удължаване на крайния срок и отлагане на изборния ден. Президентът Тръмп и републиканците се бориха да защитят закона на Джорджия и ние победихме".

Според БГНЕС, Кларк добави, че "републикански наблюдател на изборите в Джорджия е станал свидетел на 53 бюлетини, пристигнали по-късно от определеното време, които са били незаконно добавени към купчина бюлетини за преброяване, пристигнали в окръг Чатъм навреме. Няма да позволим на длъжностните лица на демократите да откраднат тези избори от президента Тръмп с незаконни закъснели бюлетини. Президентът Тръмп и Републиканската партия в Джорджия заведоха иск, за да изискат от всички окръзи в Джорджия да отделят всяка закъсняла бюлетина от всички законно подадени бюлетини, за да осигурят свободни и честни избори, при които само законните и валидни бюлетини се броят".

Отделно Дейвид Шафър, председател на Републиканската партия на Джорджия, наскоро написа в Twitter: "Имам лицензирани адвокати за Републиканската партия на Джорджия да подаде спешна петиция срещу Изборната комисия на окръг Чатъм за прилагане на изборното законодателство и предотвратяване на незаконно преброяване на закъснели бюлетини, получени след крайния срок на изборите".

Съветниците на Тръмп нервно наблюдават крайните резултати в Джорджия и са объркани от представянето на Байдън в това, което се смяташе за републиканска крепост. И двамата съветници на Тръмп заявиха, че участието на чернокожите в Джорджия в полза на Байдън надвишава техните очаквания, което води до много оспорвана надпревара. И двамата съветници обаче смятат, че Тръмп има по-голям шанс да намали разликата в Аризона, отколкото Байдън в Джорджия.

От кои международни споразумения излязоха САЩ при управлението на Тръмп?

Днес (4 ноември) завърши процесът по излизането на САЩ от Парижкото споразумение за климата. Президентът Доналд Тръмп обяви намерението...

Понастоящем Аризона е включен в относително малък брой "колебаещи се" щати - тези, в които не е ясно коя партия и кой кандидат ще надделее на изборите. Победата в Аризона дава 11 електорални гласа от 270, необходими за да стане президент. През последните десетилетия жителите на щата почти винаги подкрепяха републиканските кандидати за президент. Последното изключение бяха изборите през 1996 година.

Що се отнася до Мичиган, обяснението на щаба на Тръмп за подадения иск е следното: "Щабът на президента Тръмп не получи значителен достъп до многобройни районни участъци, за да наблюдава отварянето на бюлетините и преброяването, което е гарантирано от закона в Мичиган. Ние също така искаме преглед на бюлетините, отворени и преброени в наше отсъствие."

Щатският секретар на Мичиган нарече иска на Тръмп за спиране на преброяването в щата "неоснователно", като заяви, че преброяването отговаря на правилата

Според Fox News, Тръмп получава 48,9% от гласовете, докато демократът Джо Байдън получава 49,6%, при 99% преброени бюлетини. От Мичиган идват 16 електорални гласа, а CNN също ги даде на Байдън.

Реакция от Ню Йорк

Доналд Тръмп с първи коментар за вота в САЩ: Печелим навсякъде, ще искам Върховният съд да спре броенето

Без съмнение това е пресконференцията в най-късен час, която водя. Искам да благодаря на американския народ за огромната подкрепа. Мил...

С викове "всички гласове се броят, бройте всички гласове", стотици хора се събраха на стълбите на Нюйоркската библиотека на Пето авеню в Манхатън, за да осъдят опитите на президента Доналд Тръмп да спре броенето в два ключови щата, съобщава "Дойче Веле".

Пред лъвовете, които пазят вратите на стогодишната сграда, се събраха работнически организации, имигранти и политически организации, за да покажат своето противопоставяне на искането на изборния екип на Тръмп да се броят отново гласовете в щата Уисконсин и заплахите да поиска в съда спиране на броенето в Мичиган и Пенсилвания. Протестиращите преминаха по Пето авеню, придружени от полицаи, подредени покрай сградите.

Още: "НА ЖИВО: Битката за Белия дом - Доналд Тръмп срещу Джо Байдън"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com