ОССЕ: Опитите за подкопаване на общественото доверие опетниха изборите в САЩ

2902
ОССЕ: Опитите за подкопаване на общественото доверие опетниха изборите в САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентските избори в САЩ бяха "опетнени" от правната несигурност и опитите да се подкопае общественото доверие в процеса, заявиха международни наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Международните наблюдатели заявиха, че изборите в САЩ са "добре ръководени, въпреки многото предизвикателства, причинени от пандемията COVID-19", съобщава Евронюз.

Доналд Тръмп с първи коментар за вота в САЩ: Печелим навсякъде, ще искам Върховният съд да спре броенето

Без съмнение това е пресконференцията в най-късен час, която водя. Искам да благодаря на американския народ за огромната подкрепа. Мил...

Международната мисия заяви обаче, че "кампанията се характеризира с дълбоко вкоренена политическа поляризация, която често засенчва по-широкия политически дебат и включва неоснователни твърдения за систематични измами."

Михаел Георг Линк, ръководител на краткосрочната мисия на наблюдатели на ОССЕ, заяви, че твърденията на Доналд Тръмп за нередности "увреждат общественото доверие в демократичните институции".

Тръмп постави под съмнение гласуванията в някои щати, обвинявайки в "изненадващи изхвърляния на бюлетини", които щатите са отчели като отсъстващи и изпратени по пощата бюлетини, липсващи от кутиите във важни щати на бойното поле. Президентът постави под въпрос и „почтеността“ на процеса, въпреки че длъжностните лица в избирателните секции заявиха, че денят е преминал добре.

Прогнозира се, че Байдън ще спечели битката в щата Уисконсин с около 20 500 гласа. Кампанията на Тръмп заяви, че вероятно ще поиска повторно преброяване в щата.

ОССЕ заяви, че пандемията е предизвикателство, но изборният ден е бил спокоен. Мисията изпрати 102 наблюдатели от 39 държави в САЩ, подчертава БГНЕС.

Още не е ясно кой е новият президент на САЩ, но Байдън изглежда с повече шансове

Напълно очаквано с оглед предварителните прогнози и очаквания, изборите за нов президент на САЩ все още не са решени - най-вече заради ...

Наблюдателите заявиха, че изискванията за идентификация на избирателите са лишили от правото на защита определени групи хора и че финансирането на предизборните кампании остава проблем в САЩ. Общите разходи се оценяват на 14 милиарда долара за тези избори, каза ОССЕ.

"В контекста на COVID-19 и нарастването на гласуването по пощата, съм загрижен от опитите да се ограничи броят на законно подадените бюлетини", добави Кари Хенриксен, ръководител на делегацията на Парламентарната асамблея на ОССЕ.

Изборните служители работеха при тежки условия в САЩ поради поляризирания климат. Въпреки че преброяването можеше да се наблюдава публично, някои въоръжени протестиращи се появиха в Аризона пред избирателните бюра.

"Докато спешните средства бяха разпределени, за да помогнат на щатите да преодолеят предизвикателствата от пандемията за организацията на изборите, те бяха недостатъчни, за да преодолеят допълнителното предизвикателство от огромното увеличение на онлайн регистрацията на гласоподаватели и гласуването по пощата", се казва в изявление на ОССЕ.

Байдън вече счупи рекорда за най-много гласове, спечелени от американски кандидат, задминавайки рекорда на Барак Обама зпрез 2008 г. Избирателната активност също беше определена като много по-висока от всички скорошни избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

УНИЦЕФ обяви колко деца са загинали в Ивицата Газа

"Той е мой приятел": Тръмп и Дуда се срещнаха в Ню Йорк

Републиканците представиха нов военен пакет за Украйна, но с куп условия в него

Вероятността САЩ да изоставят Украйна се засилва: Политиката

САЩ удрят Иран с нови санкции

ПВО от бъдещето: Противоотрова на междуконтинентални балистични ракети от САЩ (ВИДЕО)

Ето как Кенеди-младши спечели от антиваксърска организация

Пропалестински протести блокираха движението в САЩ

Потвърдено: Протеже номер 1 на Тръмп в Конгреса пак забави помощта на САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка