Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отново в играта: Бунтът в Капитолия няма да провали Тръмп

04 март 2024, 17:42 часа • 6170 прочитания

Върховният съд на САЩ отхвърли опитите на държавата да подведе бившия президент Доналд Тръмп под отговорност за бунта в Капитолия, пише Associated Press.

Какво означава решението?

Така на практика Върховният съд на САЩ отмени решението на съда в Колорадо, което не допускаше Доналд Тръмп до гласуването заради участието му в бунта.

Резултатът от делото слага край на опитите в Колорадо, Илинойс и Мейн Тръмп да бъде изхвърлен от гласуването. С решението си най-висшият съдебен орган в Щатите разрешава въпроса за способността на бившия президент да се кандидатира за поста в цялата страна, допълва The Guardian.

Делото срещу Тръмп беше първо по рода си

Делото на Тръмп беше първото във Върховния съд, което се занимаваше с поправката, която приета след Гражданската война в Щатите, която цели да попречи на бивши длъжностни лица, които са „участвали в бунтове“, да заемат длъжност отново. ОЩЕ: NYT: Тръмп е следващият президент на САЩ

Щурмът в Капитолия

Припомняме, че на 6 януари 2021 г. привърженици на президента Доналд Тръмп щурмуваха Капитолия, като крещяха и развяваха американски знамена, принуждавайки полицията да затвори сградата. Жена беше простреляна в гърдите на територията на Капитолия и часове по-късно почина. Привържениците на президента Доналд Тръмп бяха недоволни от процедурата по окончателното одобряване на Джо Байдън за победител в президентските избори. ОЩЕ: Тръмп продължава да се мъчи да скрие документи какво е правил в деня на щурма на Капитолия

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес