Папата поиска прошка за престъпленията на Римокатолическата църква в Америка

10568
Папата поиска прошка за престъпленията на Римокатолическата църква в Америка
Снимка: Getty Images

Папа Франциск поиска, по време на посещението си в Боливия, прошка за престъпленията, извършени от Римокатолическата църква по време на колонизацията на Америка.

"Някой може с пълно право да каже, че когато папата говори за колониализма, той забравя някои от действията на Църквата. С горчивина казвам, че са били извършени много и сериозни престъпления против коренните жители на Америка в името на Бога", каза светият отец в речта си в боливийския град Санта Крус.

Папа Франциск припомни и за признаването на тези престъпления от страна на папа Йоан Павел II, както и на епископалната конференция за Латинска Америка. "Моля смирено за прошка не само за обидата, нанесена от страна на църквата, но и за престъпленията срещу коренното население по време на т.нар завладяване на Америка", цитира папата боливийският сайт La Razon.

Йоан Павел II поиска прошка от народите на Северна и Южна Америка за тези престъпления през октомври 1992 г., когато бе отбелязана 500-годишнината от откриването на Америка от Христофор Колумб. Папа Франциск обаче е първият папа в историята, „смирено“ помолил за прошка по време на среща с местни групи и активисти от Боливия в присъствието на първия боливийски президент с местен произход, Ево Моралес. 

Извинението на Франциск бе посрещнато със силни аплодисменти от коренното население и други групи, събрали се на световна среща на местните движения, чиято борба срещу несправедливостта и социалното неравенство е подкрепено от папата.

Папата пи чай и подъвка листа от кока

78-годшиният папа Франциск опита чай от листа на кока на борда на самолет, летящ от Еквадор за Боливия. По този начин папата решил да п...

„Ние приемаме извиненията. Какво повече можем да очакваме от човек като папа Франциск?“, казва Адолфо Чавес, лидер на местна група. „Време е да обърнем страницата и да направи стъпка да започнем наново. Ние никога не сме били „по-малко“ местни.“

Извинението е значително събитие, като се има предвид спорът, изригнал в Съединените щати, където папа Франциск планира да канонизира испански свещеник от 18-ти век, Хуниперо Сера, създал мисии в цяла Калифорния. Представители на коренното население твърдят, че Сера брутално е християнизирал местното население, заличавайки цели села в процеса и затова се противопоставят на канонизацията. Според Ватикана Сера е защитил местните жители от злоупотребите на колонистите.

Извинението на папа Франциск е значително и предвид други противоречия, които възникнаха по време на посещение на друг папа. Бенедикт XVI привлече остри критики по време на посещението му през 2007 в Бразилия, когато защити кампанията за християнизация на Църквата към местните жители. Тогава папата заяви, че „индианците от Латинска Америка са изпитвали мълчалив копнеж да станат християни, когато испанските и португалските завоеватели се появят по земите им“.

Мексиканският епископ Раул Вера, който присъства на посещението на папа Франциск и неговото изявление, заяви пред AP, че Църквата по същество е бил пасивен участник, позволяващ поробването на местните жители по време на кампанията на испанския крал в раздаването на територии на европейските заселници. Лидерът на местните хора в селището Анта в Перу, Амандина Киспе, която присъства на срещата в Боливия, каза, че Църквата все още държи земи на коренното население и трябва да бъдат върнати.

Папата към италианците: Не отблъсквайте имигрантите

При първото си посещение в град Торино, разположен в индустриална зона от Северна Италия, папа Франциск прикани италианците да не отб...

„Църквата открадна нашите земи и събори храмовете в Куско, а след това построи свои църкви – а сега иска входни такси, за да ги посетите“, допълва тя пред AP.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка