Плъхове, болести, смърт: Американският остров на ужасите

2270
Плъхове, болести, смърт: Американският остров на ужасите
Снимка: Pixabay

Огромният затворнически комплекс на остров в реката Ийст Ривър винаги е имал лоша слава. Но онова, което се разиграва там в момента, е неописуемо, казват местни политици, посетили затвора. По коридорите царяла страшна мръсотия, имало плъхове, хлебарки, екскременти, разбити врати на килии. “Това е къщата на ужасите, остров Райкърс не е сигурно място”, казва един от тях, предава Дойче веле.

"Един човек се опита да се обеси до нас"

Затворниците са наблъскани по много в килия, налага им се да спят край счупени тоалетни чинии и да уринират в найлонови торбички. Надзирателите са напълно изтощени, защото работят по две и дори по три смени без никаква почивка. “Един човек се опита да се обеси с чаршаф. А ние се оказахме точно до него“, разказва ужасен представител на делегацията.

Петима души са се самоубили на остров Райкърс само през тази година. Общо 11 са починалите. Най-младата жертва е мъж в инвалидна количка, който в продължение на десет дни седял в една обща килия без да получи медицинска помощ, след което се заразил с коронавирус и умрял.

Кристи Хоук, бивша социална работничка на острова, не е изненадана: “Непрекъснато пристигаха нови автобуси със затворници”, казва тя. “Не можехме да смогнем. Тези хора така и не получиха необходимото лечение. И в един момент стигнах до извода, че повече не съм в състояние да върша тази работа.”

Престъпни банди контролират част от затвора

Много от надзирателите в затвора са толкова претоварени, че са принудени често да отсъстват по болест. Понякога една трета от тях излизат в болнични. Пандемията влоши положението още повече, разказва Хоук: “Беше пълен хаос, ненормална ситуация. През цялото време имаше разправии – затворниците се караха с пазачите, а и помежду си. Лютив спрей се пръскаше на общо основание, въпреки че това изобщо не е позволено в медицинския център - абсолютна лудост!”.

От това безредие се възползват затворнически банди, които са поели контрола над част от комплекса. Надзирателите, които все още се явяват на работа, са на предела на силите си. Общо 2000 нови служители трябва да бъдат наети, за да се овладее поне донякъде ситуацията, казва профсъюзният лидер Бени Босио. “Моите колеги работят по 25 часа, без дори да имат време да се нахранят. Няма защо да се учудваме, че персоналът е постоянно в болнични. Това са нечовешки условия както за служителите, така и за затворниците”, казва той.

"Райкърс" ще бъде затворен най-рано през 2026 година

От години се обсъжда затварянето на огромния затворнически комплекс. Но най-рано през 2026 година ще са готови четирите нови затвора, които да поемат шестте хиляди обитатели на Райкърс.

“Това е истински кошмар”, казва социалната работничка Хаук. Трябва нещо да се промени. “Хората умират. А в администрацията продължават да обсъждат кое е по-важно да се предприеме най-напред. Най-важното е, че тук става въпрос за човешки животи. Те са в опасност.”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка