Преди изслушването на Коми - вече има искане за импийчмънт на Тръмп

5153
Преди изслушването на Коми - вече има искане за импийчмънт на Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

Двама демократи от Конгреса - Ал Грийн от Тексас и Брад Шърман от Калифорния, са внесли искане за импийчмънт срещу Доналд Тръмп. В мотивите си те заявяват, че решението на президента да уволни директора на ФБР Джеймс Коми представлява възпрепятстване на правосъдието, пише The Independent, цитиран от БГНЕС.

Други демократи посочват, че импийчмънт може да се иска, ако възпрепятстването на правосъдието е доказано, но повечето от тях са се отказали от искане за такава крайна мярка. Усилията за сваляне на президента най-вероятно са осъдени на неуспех и заради преобладаващото републиканско мнозинство в Конгреса.

Тръмп искал помощ от шефа на АНС за прекратяване на разследването срещу Флин?

Американският президент Доналд Тръмп водил разговор с шефа на АНС Даниел Коутс и директора на ЦРУ Майк Помпео, в който се оплаквал и тъ...

Бившият директор на ФБР Джеймс Коми потвърди в писмена декларация пред Конгреса, че Доналд Тръмп е поискал от него да спре разследването за бившия съветник по национална сигурност Майкъл Флин. Той бе замесен в афера за евентуална намеса на руската страна в изборите в САЩ, като твърденията са и, че като сътрудник на Тръмп в предизборната му кампания е имал контакт с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк и е обсъждал вдигане на американските санкции с Русия с него.

Разказвайки за среща на четири очи, състояла се на 14 февруари в Овалния кабинет, Коми пише, че Тръмп е разговарял с него за разследването на Флин и му е казал: "Надявам се, че ще можете да намерите някакъв начин да спрете това, да оставите Флин. Той е добър човек".

По думите на Коми това искане се е отнасяло за всяко разследване на "неверните показания на Флин относно неговите разговори с руския посланик през декември, но не и за по-общо разследване за евентуална намеса на руската страна в предизборната кампания на Тръмп". "Все пак беше обезпокоително, като се има предвид ролята на ФБР като орган за независими разследвания", казва Коми.

Същевременно адвокатът на Доналд Тръмп Марк Касовиц заяви, че президентът се чувства "абсолютно реабилитиран" след публикуваните писмени показания на Джеймс Коми. В своя изявление Косовиц каза, че Тръмп е "доволен" от факта, че бившия директор на ФБР "най-сетне е потвърдил информацията, че президентът не е бил разследван във връзка с руснаците".

Тръмп се отказа да спре Коми да свидетелства пред Сената

Президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да не се възползва от своите правомощия, които му позволяват да забрани на бившия директор на ФБР ...

"Президентът се чувства изцяло и абсолютно реабилитиран. Той е готов да продължи напред със своите цели", каза още Касовиц.

Опонентите на Тръмп обаче не са на същото мнение и според тях ситуацията с Коми доказва всъщност опитите на президента на възпрепятства правосъдието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка