Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преподписаха мирния договор за Антарктика

22 май 2018, 16:59 часа • 2319 прочитания

Петте нации, граничещи си със Северния ледовит океан, преподписаха споразумението създадено преди десетилетие в Гренландия за това да решат „мирно“ своите различия спрямо богатия на ресурси регион, заплашен от климатичните промени.

Министри и висши управляващи от САЩ, Канада, Русия, Дания и Норвегия проведоха двудневна среща в град Сермермиут, който се намира на западния бряг на Гренландия, където споразумението беше подписано на 28 май 2008 г.

Страните се надяват, че този диалог ще реши конфликтите спрямо претенциите на различните държави за територии, стратегически морски пътища, защита на околната среда и риболов.

Десет години след подписването, сделката все още е в интерес на крайбрежните нации държави да "поддържат Арктика като регион с ниско напрежение, където споровете се решават мирно", заяви външният министър на Дания Андерс Самуелсен в изявление преди среща, предадоха БГНЕС.

„В други части на света тези държави може и да бъдат въвлечени в конфликти“, заяви Самуелсен. Но "във време на глобализация и глобална несигурност е важно да се потвърдят основните ценности на този изключителен регион - мирът и благоденствието на нашите народи", каза неговият гренландски колега Вивиан Мотзфелд.

Петте нации са известни като "Арктическата петица", а заедно с Швеция и Финландия, които също присъстваха на срещата, правят „Арктическия съвет“.

Гренландските ледове се топят, като това може да доведе до отваряне на нови търговски пътища през Северния ледовит океан и да открие нови находища. Което много притеснява екоактивистите и местните жители.

Миналият декември Антарктическата петица и големите риболовни нации, като Китай, Япония, Южна Корея и ЕС се съгласиха да подпишат меморандум за риболова с търговска цел във водите на Антарктика преди той да е изобщо възможен в региона.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес