Продължават протестите заради смъртта на Данте Райт при задържане

1502
Продължават протестите заради смъртта на Данте Райт при задържане
Снимка: Getty

Седма поредна вечер продължиха протестите заради убийството на чернокожия Данте Райт в Бруклин център, Минесота След масовите арести снощи демонстрациите засега протичат без произшествия, съобщава ТАСС, позоваващ се на телевизия NBC.

Според телевизионния , снощи повече от 300 души са се събрали в полицейското управление, където е служила Ким Потър, която е стреляла по Райт и след това е била уволнена. Повечето от тях са се държлиа мирно, на моменти скандирали лозунги с искане за справедливост в случая с убийството на афроамериканеца.

С настъпването на комендантския час в 23:00 местно време протестиращите, според журналисти на NBC, са се активизирали. Някои от тях влезли в словесни разправии с полицията, но все още няма съобщения за инциденти. Снощи градските власти са задържали над 100 души за нарушаване на комендантския час. Някои от тях са се държали агресивно, хвърляйки бутилки по служителите на реда.

Извънредни мерки в Минеаполис заради поредния случай със застрелян от полицията афроамериканец

Кметът на Минеаполис Джейкъб Фрей обяви извънредно положение и вечерен час в града заради протестите след убийството на 20-годишния аф...

Много протестиращи настояват за преразглеждане на обвинителния акт, повдигнат срещу Потър от прокуратурата на окръг Вашингтон. Властите я обвиняват, че е причинила смърт по небрежност. Според законите на Минесота това е по-малко тежко престъпление в сравнение с убийството, за което може да получи 10 години затвор и глоба до $ 25 хил. За лица, които преди това не са били осъждани за престъпления, този период обикновено се намалява на четири години.

Полицията в Бруклин център спря колата на 20-годишния Райт на 11 април заради пътно нарушение. Докато се опитват да го арестуват, той отново се качил в колата и се опитал да избяга, след което служителят на градската полиция го застреляла. Колата на Райт преминава през няколко улици и се блъска в друга кола. Афроамериканецът е получил медицинска помощ, но той е починал на място.

Полицията заяви, че смъртта на Райт е резултат от грешката на Потър. Предполага се, че е искала да използва електрошок, но е стреляла с пистолет. Инцидентът доведе до безредици и сблъсъци между протестиращите и полицията. Властите заявиха във вторник, че Потър е подала молба за незабавно напускане органите на реда.

Бруклин център е предградие на Минеаполис, където в момента се провежда високопоставен процес по делото на бившия полицай Дерек Шовин. Той е обвинен в непредумишленото убийство на афроамериканеца Джордж Флойд през май 2020 г. Смъртта му предизвика масови протести в цялата страна миналата година. Ако Шовин бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на лишаване от свобода до 40 години./ БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Гутереш: Човечеството не може да преживее продължение на "Опенхаймер"

Доналд Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

САЩ: Изборите в Русия бяха "изключително недемократични"

След смъртта на милиардерка: Повдигнаха се въпроси за безопасността на Tesla

Стрелба във Флорида: Жертви, ранени и паника на плажа (ВИДЕО)

Температурен рекорд в Рио де Жанейро (ВИДЕО)

Тръмп: Путин "вероятно" е замесен в смъртта на Навални

Протест в Куба: Хората изнемогват (ВИДЕО)

Мъск: Противозачатъчните увеличават риска от самоубийство

HIMARS в Арктика: Сигнал за тревога в Русия за две военни учения на САЩ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com