Производството на наркотици в Колумбия драстично се увеличава

22783
Производството на наркотици в Колумбия драстично се увеличава
Снимка: Getty Images/Guliver

Последното изследване по отношение на производството на кокаин в Колумбия, извършено от Службата по наркотици и престъпления на Организацията на обединените нации (ООН) съвместно с колумбийското правителство, излезе миналата седмица, разкривайки, че производството на кокаин в Колумбия се увеличава средно с 44% през последните 3 години.

Проучването гласи, че през 2013 г. полетата с кока в Колумбия са обхващали общо 48 000 хектара, докато само година по-късно те вече са били разположени на площ от 69 000 хектара. Така общото производство на кокаин в Колумбия се е увеличило от 290 на 442 метрични тона за същия период, като нарастването на практика се равнява на 52%.

200 кг кокаин конфискуван в Испания

Испанската полиция залови 200 кг кокаин, скрит в пратка от ананаси от Централна Америка, предаде АФП, като се позовава на информация от...

Това проучване се основава на заснети чрез сателит снимки. То включва всички данни, отнасящи се до производството на наркотични вещества в Колумбия. Според него отглеждането на кока е намаляло в регионите Амазония, Ориноко и Сиера Невада, но се е увеличило край крайбрежието на Тихия океан, в района на Централна Колумбия и Путумайо-Какета (където се е увеличило с повече от 68 процента).

Домакинствата в южноамериканската страна, ангажирани с отглеждането на кока, са се увеличили с 6,4% в периода 2013-2014 г. Докато през 2013 г. те са били около 60 000, то през 2014 г. те вече са общо около 64 500. Едно такова домакинство обикновено получава по около 1100 долара годишно, за да отглежда растения, чиято преработка ги превръща в наркотици.

През последните 11 години Колумбия разполага с алтернативни проекти за развитие, които са насочени в посока за откриване на други и създаване на нови източници за придобиване на доходи от тези земеделци. Проектите обхващат 180 000 семейства. Прилагайки тези стратегии, семействата, принудени да полагат този незаконен труд, значително са повишили качеството на своя живот, намирайки успешно други източници на доходи.

Източници на данните: 2014 Colombia Survey (Monitoreo de Cultivos de Coca, Colombia 2014); United Nations Office on Drugs and Crime.

Конфискуваха наркотици за над 1 млрд. долара при спецакции

Над 27,5 тона кокаин, хероин и канабис бяха  конфискувани между 1 и 12 декември в Централна Америка и в Карибския регион. Това се ...

Aвтор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк
Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Продуцентът Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк. Апелативният съд отмени присъдата му от 2020 г. за изнасилване и сексуална агресия. Това...