Пъдят Лайчак от преговорите Косово-Сърбия, Ескобар го брани

1339
Пъдят Лайчак от преговорите Косово-Сърбия, Ескобар го брани
Снимка: Getty images/Guliver

Специалният пратеник на Съединените щати за Балканите Габриел Ескобар потвърди за "Гласът на Америка", че словашкият дипломат Мирослав Лайчак няма да напусне преговорите между Косово и Сърбия.

"Лайчак се ползва с пълното доверие на Европейския съюз и на Съединените щати. Всички страни от ЕС направиха съвместно изявление след провала на преговорите, в което подкрепиха Лайчак. Това е нещо, което трябва да се приеме. Лайчак няма да напусне. Диалогът няма да се провали", подчерта американският служител, цитиран от „Албениън пост“.

Лични нападки в Косово

Още: Говорител на ЕС: Обвиненията на Курти срещу Лайчак са неоснователни

„Не мисля, че страна с население от милион и половина ще убеди трансатлантическата общност от 700 милиона души да промени тактиката си", подчерта Ескобар.

Той добави, че е разтревожен от личните нападки срещу Лайчак, които съществуват в социалната сфера на Косово.

"Помолих президента Османи и министър-председателя Курти да осъдят тези нападки. Не казвам, че те идват от правителството на Косово, но правителството на Косово трябва да е много наясно, че личните нападки срещу специалния представител са неприемливи", добави американският пратеник.

По време на интервюто Ескобар отбеляза, че е дошло времето за нов подход в рамките на диалога "за някои от хората", които са възприели диалога само като опция "да или не".

Още: Лайчак обсъди на вечеря ситуацията в Западните Балкани (СНИМКА)

"Говоря конкретно за правителството на Косово. Те имат ясното задължение какво да правят. И мисля, че изявлението на Борел беше много ясно. Насърчаваме Сърбия да продължи да бъде конструктивна и търпелива, но също така продължаваме да я молим да не прави нищо дестабилизиращо в рамките на Косово", каза в заключение Габриел Ескобар.

Обвинения в пристрастие

Правителството на Косово обяви за отговорен за провала на новия кръг от преговори за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия с посредничеството на ЕС словашкия дипломат, който според косовските власти миналата седмица е "бил капката, която е преляла чашата" с позицията си в полза на Сърбия и против Косово. В това е убеден и косовският премиер Албин Курти. Той заяви, че има сценарий, изготвен от словашкия дипломат и президента на Сърбия Александър Вучич, предназначен да навреди на бъдещето на Косово в процеса на по-нататъшния диалог.

ЕС обаче счете твърденията на косовските власти за пристрастността на Лайчак за "неоснователни обвинения", а организираната международна общност информира, че въпреки тези "неоснователни обвинения", "формулата за решение" продължава да бъде Брюксел.

Още: Лайчак: Подготвяме срещата Курти - Вучич за Северно Косово

В същото време президентът Османи започна да играе по-активна роля в диалога за нормализиране на отношенията между Прищина и Белград, особено в момент, когато отношенията между правителството на Косово и останалата част от организираната международна общност са на най-ниското си дипломатическо ниво поради деградацията на сътрудничеството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com