Работна група от 12 души ще бори коронавируса в САЩ под ръководството на Байдън

2569
Работна група от 12 души ще бори коронавируса в САЩ под ръководството на Байдън
Снимка: iStock

Джо Байдън се ангажира през цялата си президентска кампания да се отнася сериозно към коронавируса и дни след спечелването на изборите той ще направи първите стъпки, за да изпълни това обещание, съобщава БГНЕС, позовавайки се на Си Ен Ен. Байдън ще обяви работна група за коронавирус от 12 души в понеделник. Съобщението има за цел да покаже сериозността, с която избраният президент планира да се съсредоточи върху пандемия, достигнала рекорден брой заразени през последната седмица. Работната група ще бъде оглавявана от трима съпредседатели: бившият главен изпълнителен директор на здравните служби Вивек Мърти, бившият комисар по храните и лекарствата Дейвид Кеслер и доктор Марсела Нунес-Смит от Йейлския университет.

Допълнителните членове ще бъдат обявени в понеделник. Приоритетът на съобщението на работната група подчертава неотложността на пандемията и намерението на Байдън да се опита да върне вниманието на нацията към вируса. Групата, заедно с Байдън и Харис, планират да провеждат чести брифинги по телевизията за кризата, казват техни помощници. Това напомня на подхода на Байдън и бившия президент Барак Обама към икономиката, когато спечелиха Белия дом преди 12 години на фона на дълбока икономическа криза. Това е начинът, по който Байдън се отнася към коронавируса, казват неговите съветници, надявайки се да се опита да предотврати влошаване на пандемията, преди да встъпи в длъжност на 20 януари. Байдън се зарече да приеме пандемията сериозно, докато Тръмп омаловажава вируса и често се оплаква, че се фокусира прекалено много върху кампанията, дори след като сам беше заразен с COVID-19.

Седмичните данни за коронавируса: Лъч надежда и куп черни рекорди

Лъч надежда идва с актуалните седмични данни за ситуацията с новия коронавирус в България. Макар катереното нагоре по всички показатели...

Въпреки коментарите на Тръмп, че вирусът ще изчезне бързо и че страната е била „точно зад ъгъла“ от преодоляването на пандемията, тя всъщност се засили през последната седмица. В петък имаше 126 480 нови случая на ден, според данни от университета "Джон Хопкинс", третият пореден ден, в който нацията надхвърли 100 000 нови случая, и най-високият ден за докладване от началото на пандемията.

Рон Клейн, дългогодишен съветник на Байдън и неговия генерален секретар през ранните години на администрацията на Обама, е водещ кандидат за генерален секретар на Белия дом, казаха пред Си Ен Ен хора, близки до процеса. Преходът на новоизбрания президент е солидно усилие с двама съветници на Байдън - Джеф Зиенц и Тед Кауфман - които поемат първостепенно ръководство в контрола на тези текущи усилия. Анита Дън, старши съветник на кампанията на Байдън и бивш директор на комуникациите в Белия дом, е друг съпредседател, заедно с губернатора на Ню Мексико Мишел Луджан Гришам и представителя на Луизиана Седрик Ричмънд.

Въпреки че Тръмп продължава да се бори с изборните резултати, най-добрите съветници на Белия дом от месеци планират възможен преход. Усилията се ръководят от генералния секретар Марк Медоус и заместник-началника на кабинета за координация на политиките Крис Лидел, който има богат опит в прехода, след като ръководи екипа за планиране на президентския преход на Мит Ромни в навечерието на изборите през 2012 г. Байдън се ангажира и с номинирането на кандидати, които отразяват многообразието на нацията. Вече е направен ранен скрининг за някои от най-добрите потенциални кандидати, казаха съветници, но всички вероятно ще бъдат преразгледани след резултатите от изборите и тъй като остават въпроси относно контрола на Сената.

Преходният консултативен съвет на Байдън включва няколко души, считани за пионери на висши ръководни длъжности, включително бившата съветничка по националната сигурност Сюзън Райс. "Няма място за срам", каза ветеран от администрацията на Обама, който неофициално е съветвал преходния екип на Байдън. В петък вечерта избраният президент, обръщайки се към нацията преди прогнозите, които му дават победата каза, че изборите са му дали „мандат за действие“. Кимвайки с глава, казвайки, че дотогава той е вярвал, че е спечелил изборите, което им е дало политическо влияние да действат бързо и да отменят аспектите на администрацията на Тръмп, включително работата с коронавируса.

Почти 300 души пребориха коронавируса през последното денонощие в Пловдивско

Към 11:00 ч. на 07.11.20 г. на територията на пловдивска област има 382 новодиагностицирани случаи на COVID-19. Така общият им ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com