Разкрития: Русия подлъгва американски актьори да се снимат в пропагандни видеоклипове

3713
Разкрития: Русия подлъгва американски актьори да се снимат в пропагандни видеоклипове
Снимка: iStock

Русия е подмамила няколко американски актьори в платформата за видеосъобщения Cameo да разпространяват лъжи за украинския президент Володомир Зеленски. Последният пропаганден опит е описан в доклад на Центъра за анализ на заплахите на Microsoft.

Във видеоклиповете известни личности като актьора Илайджа Ууд изглежда, че изпращат лично послание до Зеленски с молба да получи помощ за употреба на наркотици. От Cameo заявиха, че тези видеоклипове може да нарушават нейните условия за поверителност.

Още: На фестивал в Русия деца се учат да стрелят по мишени със Зеленски, Байдън и Столтенберг (ВИДЕО)

Платформата, която придоби огромна популярност по време на пандемията от Ковид-19, позволява на потребителите да искат записани съобщения от известни личности и други публични фигури срещу заплащане.

В доклада на Майкрософт се посочва, че знаменитостите във видеоклиповете вероятно са били помолени от потребител на Cameo да изпратят съобщение на някой си "Володимир", в което го молят да потърси помощ за алкохолизъм и употреба на наркотици, без да знаят, че техните видеоклипове ще бъдат използвани в руската пропаганда.

Още: Китайска пропаганда в полза на Путин използва Чехия на тема "газ и петрол"

Русия отдавна лъжливо твърди, че Зеленски и други украински лидери се борят с употребата на наркотици, в опит да спечели подкрепа за продължаващата си инвазия в Украйна. В едно от видеата, записани от Ууд, известен с ролята на Фродо Бегинс във "Властелинът на пръстените", актьорът казва: "Надявам се да получите помощта, от която се нуждаете. Много любов, Володимир, пази се".

Още: Японска пропаганда в полза на Русия с усуквания за "справедливостта"

След това видеоклиповете на Cameo са модифицирани, за да включват емотикони и лога на медии, и са разпространени в социалните медии, понякога чрез медии, притежавани или подкрепяни от руското правителство. В един от случаите се съобщава, че видеоклиповете са били обсъждани в руско политическо токшоу в праймтайма.

Замесени са и други известни актьори

Microsoft заяви, че е установил седем такива видеоклипа от юли 2023 г. насам, в които са участвали известни личности като Присила Пресли, актьорът от "Breaking Bad" Дийн Норис, актрисата от "Офисът на САЩ" Кейт Фланъри и звездата от "Scrubs" Джон К. Макгинли.

Cameo заяви, че няма да коментира публично нито едно от текущите си разследвания за доверие и безопасност, но добави, че използването на нейни видеоклипове в руската пропаганда би било нарушение на нейните насоки за общността.

Още: Рекорд по убити руски войници в Украйна: Путин омайва с "руския свят" (ВИДЕО)

"В случаите, в които подобни нарушения са доказани, Cameo обикновено предприема стъпки за премахване на проблемното съдържание и временно прекратяване на профила на купувача, за да помогне за предотвратяването на по-нататъшни проблеми", каза говорител на Cameo в изявление.

Говорител на Ууд заяви пред медиите, че актьорът само е отговорил на запитване чрез Cameo, а видеото "по никакъв начин не е било предназначено да бъде адресирано към Зеленски или да има нещо общо с Русия, Украйна или войната".

Русия прибягва често до подобни методи

Русия все по-често използва различни методи за разпространяване на лъжи за войната в Украйна в социалните медии. Съвсем наскоро доклад на американското технологично списание Wired установи, че изображения на известни личности като Тейлър Суифт и Ким Кардашиян са поставени едно до друго с антиукраински цитати, за да изглежда така, сякаш те са казали тези неща.

Още: Украинците поразиха с дрон руски пропагандист, руска лъжа го довърши (ВИДЕО)

Тази кампания за дезинформация е достигнала до поне 7,6 милиона души само във Facebook, съобщава Wired. Изследователите я свързват с руска операция за оказване на влияние с предишни връзки с Кремъл.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън осъди нападението срещу Фицо

Очаквано: Инфлацията в САЩ се забави през април

САЩ с нов голям пакет за Киев, американско оръжие ще може да поразява Русия

Блинкен обеща 10-годишни гаранции за Украйна и "безпроблемно" влизане в НАТО (ВИДЕО)

При рулиране: Самолетът на Тръмп катастрофира

Автобусна катастрофа в Перу, десетки са загинали

Байдън пусна снаряди и бронирана техника за Израел

САЩ: Грузинският закон за чуждестранното влияние ще навреди на връзките ни с Тбилиси

Нобеловата лауреатка Алис Мънро почина на 92

Загинали и ранени след автобусна катастрофа във Флорида (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com